Apple si Macmillan se pregatesc de un proces antitrust

Apple si editura Macmillan vor fi dati in judecata de catre Departamentul de Justitie american pentru o presupusa intelegere secreta in stabilirea preturilor cartilor electronice, potrivit Bloomberg.

Cele doua companii au refuzat sa se implice in solutionarea problemei in afara tribunalului, negand ca au avut o intelegere asupra preturilor. Intr-un caz de antitrust, ambele companii vor sustine ca discutiile dintre Apple si edituri au crescut competitia in industria cartilor electronice, care era dominata de Amazon.

Departamentul de Justitie cerceteaza modalitatea prin care Apple a schimbat procedura prin care editurile stabilesc preturile pentru cartile electronice pe iPad. Departamentul care se ocupa de probleme antitrust a transmis companiei Apple si altor cinci edituri sa se pregateasca de un proces pentru stabilirea unor preturi comune pentru e-books.

Publisheri ca Simon & Schuster, Hachette Book Group si News Corporation incearca sa evite procesul pentru a nu fi nevoiti sa plateasca taxe legale si spera sa ajunga la o intelegere cu Departamentul de Justitie.

Pe de alta parte, Apple, si editurile Penguin si Macmillan vor sa protejeze modelul de business care permite editorilor sa stabileasca pretul cartilor electronice, nu distribuitorilor.

Guvernul vrea sa ajunga la o intelegere cu companiile care sa permita retailer-ului  Amazon si altora sa comercializeze angro si sa decida cat sa ceara cumparatorilor pentru un produs. In acest fel, s-ar anula si clauza din contractele cu Apple conform careia editurile trebuie sa ofere companiei preturi mai mici decat concurentei.