Apple, obligata sa anunte pe website-ul britanic ca Samsung nu a copiat IPad

Un judecator a ordonat Apple sa publice o notifiare pe site-ul sau din Marea Britanie si in ziarele britanice, informand populatia asupra unei hotarari conform careia Samsung Electronics nu a copiat designul iPad-ului, anunta Bloomberg.

Notificarea ar trebui sa transmita decizia curtii din data de 9 iulie care stipuleaza ca tabletele Samsung Galaxy nu incalca designul patentat de Apple, a anuntat ieri judecatorul Colin Birss. Anuntul ar trebui postat pe pagina de pornire a site-ului britanic al Apple timp de sase luni si publicat in ziare si reviste in scopul de a corecta orice impresie conform careia compania sud-coreeana ar fi copiat produsul celor de la Apple, a declarat Birss.

Ordinul presupune obligatia companiei Apple de a publica „un anunt” pentru Samsung, a declarat Richard Hacon, un avocat al companiei Apple. „Nici unei companii nu ii place sa faca referire la un rival pe website-ul sau”, a adaugat Hacon, citat de Bloomberg.

Apple este in prezent implicat in diverse litigii impotriva competitorilor precum Google, HTC si Samsung si se lupta activ pentru pozitia dominanta pe piata de smartphone-uri si tablete. Firmele s-au acuzat una pe cealalta de copierea ilegala de tehnologie si design pentru realizarea dispozitivelor mobile. Procese legate de asemanarile dintre tabletele produse de Samsung si Apple sunt deschise in prezent in tribunale din Germania, Olanda si Statele Unite.

Birss a declarat in cadrul deciziei sale din 9 iulie ca este putin probabil ca tabletele Samsung sa fie confundate cu iPad-urile, deoarece nu sunt la fel de „cool”. Acesta a refuzat ieri sa accepte cererea formulata de Samsung de a bloca compania Apple din a face declaratii publice conform carora tableta Galaxy incalca drepturile de design.

Avocatul care a reprezentat Apple a declarat ca firma va face recurs la decizia emisa pe 9 iulie iar judecatorul Birss a permis companiei sa duca dosarul la curtea de apel.

„In cazul in care Apple va continua sa formuleze cereri juridice excesive pe astfel de modele generice, inovatia in aceasta industrie ar putea avea de suferit iar alegerile clientilor vor fi fara indoiala ingradite”, a anuntat Samsung intr-o declaratie emisa dupa audieri.

Actiunile Samsung au crescut cu 3,5% in Coreea de Sud, in timp ce titlurile Apple au incheiat sedinta de ieri de la bursa din New York cu o scadere de 0,1%.