Apel la Comisia Europeană pentru salvarea pădurilor din România. Ce spun avocații organizațiilor de mediu

Trei organizații de mediu sesizează Comisia Europeană împotriva autorităților din România pentru “distrugerea sistematică și deliberată” a pădurilor seculare din ariile naturale protejate, care constituie două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afara Scandinaviei.

Plângerea către Comisia Europeană a fost făcută de organizațiile de mediu Agent Green, ClientEarth și EuroNatur. În urma unei sesizări similare înaintate de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiție să plătească 100.000 de euro zilnic până la stoparea tăierilor din Parcul Național Bialowieza.

”De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupr mediului. Dar Romsilva susține că legislația din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină ”, arată Gabriel Păun, președinte Agent Green.

”Faptul că evaluarea de mediu nu este nici măcar începută în zone unde deja se taie pădurea, constituie o încălcare gravă a dreptului comunitar, care trebuie sancționată atât de inatantele sin România cât și de instanțele europene”, a încheiat Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green.

Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natură sălbatică, ClientEarth, a punctat și ea că ”tăierile sistematice în siturile Natura2000 fără evaluările adecvate zonelor respective reprezintă o încălcare clară a legilor UE. Această problema este răspândită larg în România, fapt pentru care aducem acest caz în față Comisiei Europene”.

Romsilva administrează 22 din cele 29 de parcuri naționale și naturale. Toate aceste zone sunt părți ale rețelei Natură 2000 și se supun Directivelor Habitate și Păsări. Însă experții legali susțin că Romsilva, regia forestieră a statului, nu reușește cel mai adesea să respecte cerințele UE obligatorii. La fel se întâmplă și cu siturile Natură 2000 administrate de recent înființată ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here