Anul 2013, benefic pentru achizitiile in imobiliare

Sfarsitul anului 2012 a fost marcat de o crestere a increderii investitorilor in fundamentele economice ale Romaniei, crestere care a dus si la revenirea interesului pe piata imobiliara, arata un raport realizat de Jones Lang LaSalle.

Potrivit studiului, anul 2013 ar putea fi unul foarte bun pentru achizitii, in urma unor examinari minutioase ale pietei si ofertei.

„Anul 2013 va fi un an al examinarilor minutioase. Caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate. Mai mult, piata ofera acum produse institutionale dezvoltate de companii cu prezenta regionala, un numar mic de proiecte in derulare iar chiriile s-au intors la valori sustenabile. Cu o competitie redusa intre fondurile de investitii pe piata romaneasca, acum este momentul perfect pentru a achizitiona, in mod strategic – pe baza unei evaluari atente a produselor imobiliare si a structurarii eficiente a tranzactiei – cele mai bune proiecte imobiliare”, se arata in raport.

Potrivit Jones Lang LaSalle, interesul investitorilor este concentrat pe produsele prime; investitiile cu produse secundare sau din zone non-centrale fiind foarte limitate.

Pe piata spatiilor de birouri, activitatea de inchiriere a anului 2013 ar urma sa fie net superioara anului 2012, cu importante intrari de companii internationale pe piata bucuresteana.

„In ceea ce priveste activitatea de constructie, au fost anuntate proiecte la standarde institutionale, majoritatea cladiri verzi, sustenabile (certificate BREEAM, LEED sau DGNB) ca raspuns la cresterea crescuta a clientilor, investitori si companii multinationale, pentru asemenea spatii de birouri”, se mai arata in studiu.