Antreprenorii considera dezvoltarea caracterelor mai importanta decat scaderea impozitelor

Nevoia unei baze morale a revenit in toate subiectele discutate cu antreprenorii in intalnirile de la Cluj si Timisoara, organizate de EY Romania pentru a identifica masurile cele mai importante care ar dezvolta mediul antreprenorial romanesc. Desi subiectele discutate, plecand de la concluziile Barometrului antreprenorial romanesc, au fost destul de diferite: impozitare, acces la finantare, cultura antreprenoriala, educatie antreprenoriala si sprijin coordonat din partea asociatiilor specializate in antreprenoriat, ideea recurenta a fost aceeasi.

Autor: Mihaela Matei (foto), Special Projects Communication Officer si Coordonatoarea proiectului Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc, EY Romania

Este nevoie de o baza morala – aceasta teza a reaparut spusa ca atare sau subinteleasa in tot ce se discuta. Nu, subiectul eticii nu e desuet si da, dintre orice alte probleme cu care se confrunta antreprenorii, acestia au ales sa vorbeasca cel mai mult despre bunul simt. Antreprenorii considera ca plecand de la o asemenea baza afacerile ar fi mult mai prospere in Romania. Nu impozitele mai scazute, nu finantarea din abundenta sau orice alt sprijin oferit oamenilor de afaceri.

Se discuta de mult timp despre lipsa modelelor cu adevarat valoroase, de inversarea valorilor si de alte sintagme care pot suna pompos. Dar poate nu ne-am fi asteptat ca moralitatea si caracterul sa aiba “potential economic” (de multe ori legatura pe care o fac romanii este inversa, cei care „se descurca” o duc mai bine). Si poate nu ne-am fi asteptat de la antreprenori, persoane extrem de pragmatice, orientate spre actiune si spre rezultate, sa considere de prima importanta ceva atat de intangibil. Cu toate acestea, caracterul, bunul simt, punctualitatea, corectitudinea, respectul, principiul “nu se poate si asa“, atitudinea pozitiva fata de munca si fata de initiativa personala au fost subliniate ca o conditie necesara care ar revolutiona mediul de business romanesc, fie ca e vorba despre angajati, de partenerii de afaceri, de functionarul public la care platesti impozite sau de functionarul bancar care iti analizeaza dosarul de credit.

Sa ne gandim cum ar creste economia si cat de mult am prospera daca, de exemplu, de maine, asa-zisi oameni de afaceri nu s-ar gandi cum sa faca business la negru, ci si-ar plati impozitele. Cu siguranta presiunea fiscala asupra economiei reale s-ar reduce si economia ar creste. Ce s-ar intampla daca, de exemplu, mai multi functionari de la orice ghiseu administrativ si-ar respecta mai mult munca? De asemenea, cum s-ar intampla lucrurile daca din scoala ar iesi mai multi copii cu initiativa, cu respect pentru munca si care nu considera copiatul o alternativa.

Nu sunt intrebari retorice si nu e utopie, lucrurile se intampla asa in alte state si, mai devreme sau mai tarziu, se vor intampla si la noi. Cu cat mai multi dintre noi vor juca mai curand acest exercitiu de imaginatie si nu vor respinge aceste idei ca indepartate sau idealiste, cu atat mai repede le vom vedea in realitate. Iar antreprenorii romani sunt printre cei care vad cel mai clar valoarea economica a bunului simt si legatura cauzala dintre principii sanatoase si cresterea economica.