Antreprenoriat, fiscalitate si gauri negre. Gabriel Sincu, EY

La momentul in care scriu acest articol s-au implinit 15 zile de cand un avion cu 239 de oameni la bord ce efectua un zbor pe o linie comerciala a disparut fara urma de pe ecranele radarelor. Intreg mapamondul discuta despre eveniment, resurse impresionante sunt angrenate in operatiunile de cautare, experti renumiti sau de ocazie lanseaza scenarii mai mult sau mai putin realiste cu privire la ce s-ar fi putut intampla. Cel mai fantezist dintre toate este cel care sustine nici mai mult nici mai putin ca aeronava ar fi fost inghitita de un asa numit ”Triunghi al Bermudelor” sau de o gaura neagra. Ceea ce ma readuce cu gandul chiar la domeniul in care imi desfasor zi de zi activitatea: fiscalitatea romaneasca!

Autor: Gabriel Sincu (foto), Executive Director, Tax Advisory Services, EY Romania

In meseria de consultant fiscal intru des in contact cu oameni care au avut curaj si inspiratie (ori au fost fortati de imprejurari) sa porneasca o afacere pe cont propriu si care in cele din urma au reusit. In momentul in care discutia ajunge in domeniul fiscal, majoritatea antreprenorilor reclama doua probleme majore: birocratia exagerata si lipsa transparentei in cheltuirea banului public.

Din pacate, aceste probleme sunt cat se poate de reale, iar rezolvarile sunt dincolo de posibilitatea directa de actiune a antreprenorilor sau a consultantilor. Aceasta intrucat statul pare sa fie un slab administrator. Lucru care contribuie la mentinerea unei situatii aparent paradoxale: desi teoretic povara impozitelor directe asupra companiilor este una din cele mai usoare din Uniunea Europeana, conform ultimului raport emis de Consiliul Fiscal, economia subterana a atins cote alarmante.

Iar aceasta stare de fapt risca sa genereze o problema structurala cu care vom fi nevoiti sa traim pe termen lung. Intr-un articol publicat anul trecut, analistul economic James Surowiecki atragea atentia asupra unor studii facute pe a doua generatie de emigranti americani, care au demonstrat ca gradul de conformare voluntara este mult mai mare la contribuabilii ai caror parinti au venit in SUA din tarile Europei de Nord comparativ cu cei avand origini in Grecia, care au o tendinta mult mai ridicata de a se sustrage de la plata taxelor.

Asadar, dezvoltarea unei astfel de mentalitati este cu atat mai paguboasa cu cat aceasta va dainui pe parcursul mai multor generatii si va fi foarte greu de eradicat. Surowiecki ne spune ca un sistem fiscal eficient se bazeaza in primul rand pe increderea contribuabililor: in primul rand in Guvern ca foloseste banii judicios si, in al doilea rand, in faptul ca toata lumea respecta regulile jocului si nu incearca sa triseze. Daca aceasta incredere este erodata, atunci intreg sistemul se clatina si merge catre colaps.

In acest context, rezultatele Barometrului Antreprenoriatului Romanesc realizat de EY, sectiunea ”Reglementari si impozitare” sunt ingrijoratoare: 72% dintre cei intervievati considera ca mediul de reglementare si fiscal s-a deteriorat in ultimul an si numai 12% afirma contrariul. Singura raza de speranta vine din faptul ca totusi antreprenorii tineri, cu varsta sub 40 de ani, sunt ceva mai optimisti.

Observam, de asemenea, ca incertitudinea, ”gaura neagra” de care vorbeam mai sus, este unul dintre cele mai importante obstacole mentionate de antreprenori, in calea inceperii si dezvoltarii unei afaceri in Romania.

La capitolul solutii propuse remarcam aceeasi tendinta: nevoia de transparenta, de comunicare directa reprezinta, alaturi de simplificarea regulilor fiscale, cea mai importata doleanta a antreprenorilor. Graficele alaturate preluate din studiul EY sunt sugestive in acest sens (click pentru a mari imaginea).

grafic 26 martie 2