Angajament luat fata de confrati de catre Ioan Chelaru, de Ziua Europeana a Avocatului

Presedintele Uniunii Juristilor din Romania, avocat dr. Ioan Chelaru, le-a adresat un mesaj colegilor sai de breasla cu prilejul sarbatoririi, pentru prima data, a Zilei Europene a Avocatului. Acesta transmite ca, din pozitia pe care o ocupa in Parlamentul Romaniei – fiind membru al Senatului inca din anul 2004 – va face toate demersurile pentru „promovarea masurilor de protectie care pot fi impuse prin demersuri de natura politica si legislativa, menite sa garanteze ca organismele specializate ale statului nu vor folosi atributiile ce le au invocand in mod abuziv motivele de siguranta nationala”.

Redam integral mesajul lui Ioan Chelaru.

Sarbatorim astazi, pentru prima data, Ziua Europeana a Avocatilor, zi instituita de Consiliul Barourilor din Europa care are ca scop promovarea valorilor comune ale profesiei de avocat si a rolului avocatilor in edificarea statului de drept.

Tema propusa de catre Consiliul Barourilor Europene pentru a fi dezbatuta in acest an se refera la unul dintre cele mai importante deziderate ale profesiei: confidentialitatea comunicarilor intre client si avocat, aceasta reprezentand o garantie esentiala a unui proces echitabil si impartial. Trebuie sa remarcam faptul ca astazi, in plan european, reglementarea in acest domeniu este diferita, pe alocuri chiar deficitara. Unele jurisdictii consacra secretul profesional explicit, altele il consacra numai la modul general. In pofida acestor diferente, obiectivul este acelasi si anume protectia informatiilor care tin de relatiile dintre avocat si client.

Avocatii indeplinesc in societatea romaneasca un rol esential in realizarea actului de justitie prin activitatea de reprezentare, cu mijloace juridice specifice, a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice in raporturile cu autoritatile publice, institutiile si cu orice persoana romana sau straina.(Avocat dr. Ioan Chelaru, Presedintele Uniunii Juristilor din Romania)

Ca presedinte al Uniunii Juristilor din Romania, ca avocat si senator voi depune toate stradaniile pentru promovarea masurilor de protectie care pot fi impuse prin demersuri de natura politica si legislativa, menite sa garanteze ca organismele specializate ale statului nu vor folosi atributiile ce le au invocand in mod abuziv motivele de siguranta nationala. Doresc sa subliniez cu acest prilej si ideea ca avem de facut fata, astazi, adaptarii legislatiei nationale la normele dreptului Uniunii Europene, in conditiile in care Curtile de la Strasbourg si Luxemburg stimuleaza cu consecventa principiul subsidiaritatii.

Totodata, sa nu omitem faptul ca alaturi de doctrina si jurisprudenta trebuie asimilata si mentalitatea europeana in abordarea legislativa fara a face insa uitate traditiile juridice si cultura juridica nationala. Apreciez si cu acest prilej ca avocatii indeplinesc in societatea romaneasca un rol esential in realizarea actului de justitie prin activitatea de reprezentare, cu mijloace juridice specifice, a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice in raporturile cu autoritatile publice, institutiile si cu orice persoana romana sau straina.

Uniunea Juristilor din Romania va actiona si ea, alaturi de ceilalti factori de decizie, pentru promovarea intereselor profesionale ale avocatilor si pentru imbunatatirea legislatiei in domeniu. Si pentru ca, in urma cu cateva zile, s-au implinit 150 de ani de la nasterea legala a profesiei moderne de avocat, prin Legea pentru Constituirea Corpului de Advocati din 6 decembrie 1864, este un prilej sa indreptam gandurile noastre catre cei care, punand bazele statului roman modern, au avut in vedere consacrarea profesiei noastre ca profesie liberala, alaturi de tarile europene cu traditie in domeniu.

Adresez cu acest prilej felicitari Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, barourilor, intregului corp de avocati.

Avocat dr. Ioan Chelaru

Presedintele Uniunii Juristilor din Romania