Andreea Vatra, Mircea & Asociatii: Romania nu are o viziune de dezvoltare a sectorului energetic

Reintroducerea contractelor bilaterale de tranzactionare a electricitatii este o necesitate pentru finantarea investitiilor in sector, in conditiile in care Romania nu are nicio viziune de dezvoltare a sistemului energetic, potrivit consultantului Andreea Vatra (foto) de la firma de avocatura Mircea & Asociatii.

Astazi, Romania nu are strategia si viziunea dezvoltarii sistemului energetic national. Elementul principal in determinarea tipului si necesarului investitiilor il constituie cererea de energie electrica. (…) In aceste conditii, contractele bilaterale sunt o necesitate, ca solutie de finantare a investitiilor. Blocarea totala a contractelor bilaterale conduce la blocarea investitiilor in sectorul energetic„, a declarat consultantul agentiei Mediafax.

Legislatia actuala interzice derularea de acorduri bilaterale cu electricitate, insa furnizorii de electricitate solicita statului sa permita acest tip de acorduri.

Andreea Vatra a adaugat ca investitiile „de care se tot vorbeste” nu pot fi facute de operatori doar din veniturile curente, acesti avand nevoie de finantari semnificative care nu vor putea fi atrase fara ca producatorii de energie sa poata demonstra ca fluxul de incasari este cat mai previzibil, pe termen lung, si ca nu poate fi afectat prea mult de fluctuatiile pietei.

Tranzactiile pe termen lung cu electricitate pe piata de energie au fost inlocuite de acordurile pe termene foarte scurte, ceea ce distorsioneaza pretul.

Consultantul a precizat, totodata, ca investitiile in energie facute in baza legislatiei anterioare nu se mai pot sustine dupa modificarile masive aparute in ultimul an, iar instabilitatea legislativa din ultimii ani si-a pus amprenta asupra investitilor straine in Romania.

De asemenea, anuntul unor mari companii privind iesirea de pe piata ar fi trebuit sa traga „un mare semnal de alarma” Guvernului, a precizat ea, referindu-se la intentia grupului italian Enel de a vinde operatiunile de distributie a energiei din Romania, precum si la grupul ceh CEZ, care intentioana sa vanda parcurile eoliene pe care le opereaza in Dobrogea.

Daca aceasta decizie (a Enel – n.r.) a fost influentata de legislatia precara a Romaniei sau nu probabil ca vom afla in perioada urmatoare. (…) Cu o incredere initiala foarte importanta in piata romaneasca, CEZ a facut investitii impresionante. Astazi, toate aceste investitii aduc pierderi imense companiei-mama„, apreciaza Andreea Vatra.

Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an. Grupul italian cere 1,7-1,8 miliarde euro pe cele trei distributii de energie din Romania pe care vrea sa le vanda, dar daca nu va obtine pretul cerut este posibil sa renunte la vanzare, au declarat surse din sectorul energetic.

Directorul diviziei internationale a CEZ, Tomas Pleskac, afirma in aprilie ca grupul este dispus sa vanda integral parcurile eoliene din Romania, de la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acestea.

La inceputul lunii septembrie, directorul general al CEZ in Romania, Martin Zmelik, declara pentru Mediafax ca grupul ceh CEZ isi va consolida operatiunile in Romania si nu va iesi de pe piata, chiar daca ar fi reusit sa vanda parcurile eoliene din Dobrogea, operatiune la care s-ar fi renuntat intre timp.

Totusi, chiar daca Enel si CEZ pleaca din Romania, piata de energie nu se va schimba foarte mult, spune Andreea Vatra.

Se va modifica doar structura actionariatului, consumatorii de energie nefiind afectati de decizia Enel de a-si vinde activele de distributie si furnizare din Romania, intrucat tarifele aferente acestor companii sunt valabile pana in 2018, iar aceste tarife vor fi valabile si pentru viitorii propietari„, a mai spus consultantul.