Andreea Toma, Leroy & Asociatii: “Infrastructura ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania”

2015 a inceput cu asteptari mari pentru investitorii straini din Romania, potrivit Andreei Toma (foto), Partener al firmei de avocatura Leroy & Asociatii. “Din pacate, sectorul public nu s-a miscat atat de repede cum au sperat investitorii”, a spus avocata, care a explicat ca multe investitii derulate prin parteneriate public-private (PPP), tipuri de proiecte care “sunt, intr-adevar, o forta motrice, atat direct, cat si indirect in Romania”, au fost puse in asteptare la sfarsitul anului trecut.

Avocata, citata de portalul juridic CEE Legal Matters, a adaugat ca reactivarea acelor proiecte nu constituie neaparat o modalitate de atragere a unor noi investitori, ci reprezinta, mai degraba, o chestiune de “retentie”, in contextul in care investitorii straini prezenti in tara noastra “ar putea reconsidera sederea lor in Romania daca nu vor dispune de infrastructura necesara si adecvata afacerilor pe care le desfasoara aici”.

Prin contrast, Andreea Toma a remarcat “o anumita miscare in domeniul tranzactiilor M&A private, in special in sectorul serviciilor medicale, care implica, probabil, firmele de private equity, <suspectii> obisnuiti in astfel de cazuri”. Ea a subliniat, de asemenea, ca exista anumite miscari si in industria petrolului si a gazelor naturale, cea mai recenta dintre acestea fiind tranzactia prin care Carlyle International Energy Partners (CIEP), societate afiliata companiei globale de investitii The Carlyle Group, a achizitionat operatiunile din Romania ale companiei Sterling Resources Ltd.

In ceea ce priveste partea legislativa, Andreea Toma a precizat ca un nou proiect de cod fiscal, care ar trebui sa aduca unele modificari semnificative, este in discutie (noul cod urmeaza sa intre in vigoare la 1 iunie 2016, n.r.). Potrivit avocatei, acest lucru vine pe fondul schimbarilor frecvente care au vizat legislatia fiscala si care au afectat in mod negativ predictibilitatea in acest sector. O alta modificare legislativa notabila este legata de pietele de capital, in general, si de implementarea DAFIA (directiva europeana a administratorilor de fonduri de investitii alternative, n.r.), in particular, a mai spus avocata.