ANAF, in razboi cu firmele de avocatura obscure

Case de avocatura “fantoma” se folosesc de statutul special al profesiei si gazduiesc  in  propriul sediu, mii de firme cu semne de intrebare, activate la un anumit moment si introduse in lanturi de tranzactionare pe piata, a afirmat seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, in cadrul  unei declaratii oferite pentru postului de radio Europa FM.  

Exista cateva firme de avocatura in Bucuresti, care, prevalandu-se de o prevedere a Legii speciale a profesiei de avocat, la propriul sediu au infiintate si functioneaza cateva mii de firme care, de regula, sunt activate si introduse in lanturi de tranzactionare. O mare parte dintre aceste firme, prin controale operative, le «distrugem» in activitatea curenta, dar este absolut necesar sa nu mai permitem patrunderea in lanturile de tranzactionare, prin atribuirea codului de inregistrare in scop de TVA, si a altor astfel de firme“, a spus seful ANAF.

Domnul Gelu Stefan Diaconu  nu a dorit sa specifice care sunt aceste case de avocatura, precizand doar ca este vorba de firme de avocatura „usor obscure”.

La acestea se adauga, conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), numeroase firme fantoma infiintate pe numele persoanelor cu handicap de catre grupari organizate de „infractori in stare pura” care au speculat slabiciunile in atribuirea codului de inregistrare de TVA.

Totodata, oficialul din cadrul ANAF  a precizat ca Fiscul monitorizeaza atent activitatea acestor firme, dar  fenomenul „firmelor fantoma” este inca unul iesit din comun.

ecaterina.virgolici@lhm.ro