Ambasadorul SUA, pozitie despre Legea Defaimarii, promovata de Liviu Dragnea

Protejarea libertatii de exprimare, chiar si in cazurile in care exprimarea aleasa ofenseaza, este un aspect fundamental al unei societati democratice sanatoase„, arata ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, intr-o declaratie de presa. Klemm subliniaza  ca „politica Guvernului SUA este clara… Condamnam discriminarea si ura, dar in acelasi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu pretul libertatii de exprimare”.

Declaratia de presa integrala a ambasadorului SUA la Bucuresti oferita de HotNews.ro

Referitor la proiectul legislativ cu titlul „Proiect de Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup”, politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clara. Protejarea libertatii de exprimare, chiar si in cazurile in care exprimarea aleasa ofenseaza, este un aspect fundamental al unei societati democratice sanatoase. Condamnam discriminarea si ura, dar in acelasi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu pretul libertatii de exprimare. Asa cum a declarat presedintele Obama: „Cea mai puternica arma impotriva discursului instigator la ura nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale tolerantei care se ridica impreuna impotriva bigotismului…”

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, este initiatorul proiectului  indelung dezbatutu si criticat numit Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup. Proiectul introduce conceptul de defaimare sociala si prevede infiintarea unui departament nou in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, un departament cu atributii de control si reglementare.

Printre multele sale atributii, Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei din cadrul CNCD va avea mari tangente si  in mass-media.

Potrivit proiectului, Departamentul „elaboreaza si actualizeaza anual, dupa consultarea organizatiilor profesionale reprezentative din mass-media, Ghidul de bune practici pentru promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup in mass-media”. Acelasi Departament va avea si atributii de monitorizare a televiziunilor si radiourilor, alaturi de CNA. De asemenea, are printre atributii „selectia si acordarea de diplome, titluri sau distinctii anuale institutiilor media care s-au remarcat prin promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele grup”.

Proiectul de lege a trecut de Senat si a fost aprobat de comisiile parlamentare din Camera Deputatilor cu cateva amendamente. Urmatorul pas este sa  intre in plenul Camerei Deputatilor pentru votul final.