Alegeri la Barou. Sfârșitul lumii

 Din pacate, nimeni nu vine din urma, cu atitudine, cu forta interioara, cu credinta in el. Mihnea e un baiat bun, dar atat! Flavia e o Doamna, un fel de Bobby Robson, pe care poti sa o respecti pentru 1.000 de motive, dar nu o alegi decan pentru unul singur. Pentru ca noi nu stim sa riscam. Doar ne prefacem. Altii nu se pun. Ion are un singur contra-candidat: pe el. Daca va reusi sa-l puna la punct in anumite privinte, e la mandatul 2. Acesta era ultimul paragraf al editorialului meu de saptamana trecuta. Ma bucur sa constat ca am avut dreptate in toate cele 4 privinte.

Prima e ca Andre Villas-Boas a castigat a doua zi Cupa Portugaliei, dupa un scor de tenis, 6-2 cu Victoria Guimaraes. Steaua lui Andre creste. Despre celelalte 3 privinte, mai jos:

Alegerile de la Baroul Bucuresti, au venit intr-o zi care era anuntata drept sfarsitul lumii. Si a fost. Pentru unii, Pamantul s-a oprit sambata, 21 mai. Sa gestionezi succesul e uneori foarte dificil, dar sa stii sa pierzi e adevarata proba de moralitate. Iar miza e pe termen lung. Pe stransul din dinti se poate cladi o cariera. Pe frustrari nu se pot cladi decat alte esecuri.

Mihnea Stoica a pierdut – pentru ca a pierdut “cu ceasul de la gara”, cum se spune in Formula 1, adica peste un tur de pista. Cand ai jumatate din voturile castigatorului, ii strangi mana si te retragi frumos. E sansa ca peste 4 ani sa vii pe val. Sansa care din pacate nu prea mai exista, pentru ca “lupii tineri” au ratat-o. Au avut langa ei un sfatuitor de calibru, pe care insa nu l-au ascultat. Nu au avut strategie si nici viziune, ci doar veleitati.

Ca sa castigi Decanatul sau demnitatea de Consilier, trebuie sa te marketezi, sa te promovezi. Asa merg lucrurile. Hei-rup-ul din ultimele saptamani si pozele din Cismigiu nu tin loc de strategie coerenta.

Restul e…cancan. Buletine de vot gasite nu stiu unde, dovezi “stupefiante”…haideti sa ne trezim, domnilor! Nu reprezinta nimic. Ecoul pe care spera unii sa-l starneasca aceste “descoperiri”, e doar sunetul de la caderea in gol. In penibil.

Ca si altii, stiu si eu un motiv pentru care Mihnea nu ar fi putut catiga niciodata Decanatul. Ca si altii, stiu si eu ca a negociat pe ultima suta de metri un post…atentie, doar pentru el! Neglijandu-si (si acesta e un cuvant soft) echipa din spatele sau. Oameni care au crezut in el, de buna credinta. Faptul ca din toata echipa, doar el a prins un post de consilier, spune multe despre leadership. Daca nu stii sa-ti tragi oamenii dupa tine, ca sa fii o voce in Consiliu, prezenta ta e singulara. In asta consta echipa, in a-i duce pe altii sus. Mihnea era deja Consilier, asa ca n-a castigat nimic.

Doar o parere: daca alegerile se reiau, azi sau pe 4 iunie, Mihnea nu ar mai avea nici jumatate din voturile de acum. Pentru ca n-a stiut cand sa se opreasca. Si nici cum sa puna problema. Daca a constatat ceva in neregula, trebuia sa se urca la tribuna in Adunarea generala Electiva si Ordinara si mai cum o fi fost ea si sa spuna raspicat si barbateste ca planeaza suspiciuni de lipsa de cvorum si se retrage. Cu fruntea sus. Si cred ca ar fi venit multi dupa el. Asa, a ramas, a acceptat regulile jocului si a pierdut. Neproductiv.

Iordachescu s-a impus detasat. Si, foarte important, a convins de doua ori mai multi avocati decat acum 2 ani, cand a aparut practic de nicaieri, sa-l voteze. Asta inseamna ca a probat, ca a aratat ceva. Asta inseamna ca a venit in fata lor si le-a pus pe masa proiecte. Poate s-a si batut cu pumnul in piept uneori, poate n-a gasit cele mai mestesugite cuvinte. Dar cuvintele lui ajung si ating acolo unde trebuie. Nu sunt fan Ion-Ilie Iordachescu, dar il respect.

Concluzii:
– Marketing-ul coerent si profesionist inseamna voturi. Voturi decisive.
– Notorietatea se castiga si se mentine. Prin luari de cuvant in Adunarile Generale, prin prezenta la Congrese, prin cursuri tinute la Barou.
– Avocatii pledanti castiga de ani buni Decanatele. De ce? Pentru ca ii stie lumea, pentru ca au vizibilitate. Oamenii de consultanta sunt deocamdata doar masa de manevra. Si nu au un reprezentant coerent, care sa le coalizeze voturile.

Daca ma intrebati pe mine, cred ca peste 4 ani va fi Decan omul care acum a obtinut cele mai multe voturi…de pe TOATA lista! Consultati cu atentie pe www.baroul-bucuresti.ro rezultatele finale si veti intelege…

Asta, daca nu apare vreo surpriza. Cineva care acum nu a dorit sa candideze pentru nicio functie.

Si tot peste 4 ani, mai e o miza interesanta. Fotoliul de la UNBR.