Alegeri Baroul Bucuresti. Avocatii, somati sa-si completeze dosarele profesionale

Avocatii Baroului Bucuresti au primit un ultimatum din partea institutiei in ceea ce priveste depunerea copiilor legalizate de pe actele de studii, respectiv diploma de licenta si foaia matricola, in vederea completarii dosarelor profesionale.

Potrivit unui anunt postat pe site-ul Baroului, ultima zi pana la care pot face asta este 12 mai 2015, in caz contrar riscand excluderea din profesie. Notificarea Baroului vine in contextul alegerilor pentru conducerea institutiei, ce vor avea loc in data de 17 mai 2015, in acest fel urmarindu-se evitarea aparitiei unei eventuale fraude electorale, prin votul acordat de persoane care nu detin calitatea de avocat.

Avand in vedere Decizia U.N.B.R. nr. 58 din 10 aprilie 2009 (referitor la obligativitatea depunerii copiilor legalizate de pe actele de studii: diploma de licenta si foaie matricola), in conformitate cu art. 1, pct. 2 din decizia mai sus mentionata, ” Refuzul avocatului de a completa dosarul profesional constituie abatere disciplinara”, si conform Hotararii Consiliului Baroului Bucuresti din 30.09.2014, aveti obligatia de a completa dosarul profesional cu actele de studii in copie legalizata, respectiv diploma de licenta si foaia matricola, pana la data de 12 mai 2015”, arata anuntul Baroului.

Potrivit sursei citate, in cazul avocatilor care nu vor depune actele mentionate pana la data de 12 mai 2015, Consiliul Baroului Bucuresti va dispune declansarea actiunii disciplinare si aplicarea art. 89, alin. 1, pct. e din Legea nr. 51/1995, care presupune excluderea din profesie.

Decizia U.N.B.R. nr. 58 din 10 aprilie 2009 are in vedere indeplinirea conditiilor de a fi avocat, prevazute imperativ de art. 12, alin. l, lit. b din Legea 51/1995. Conform articolului respectiv, un avocat poate fi membru al unui barou din Romania cu conditia sa fie licentiat al unei facultati de drept cu durata stabilita de lege.

Refuzul de a completa dosarul profesional reprezinta abatere disciplinara, conform art. 43 din Legea nr.5l/l995 si al art. 232, alin. 2 din Statutul profesiei de avocat, urmand a fi exercitata actiunea disciplinara.