Având în vedere tendințele generale de mutare a vieții și a afacerilor în spațiul virtual, crimele s-au mutat tot mai mult în spațiul cibernetic, fiind din ce în ce mai complexe.
În tot acest timp, casa de avocatură Albu Morar a fost în prima linie, gestionând cazuri complexe de criminalitate cibernetică alături de specialiști tehnici în securitate cibernetică.
Parte intrinsecă a practicii lor generale de criminalitate cu guler alb, echipa Albu Morar are experiență în gestionarea cazurilor juridice sofisticate, de la investigații interne, apărarea celor suspectați de astfel de infracțiuni, până la implementarea procedurilor interne de prevenire și răspuns la astfel de incidente în domeniul E-Crimes-ului.
În prezent, Gabriel Albu – Managing Partner și Mihai Lemnaru – Senior Associate, participă în calitate de vorbitori la Conferința București Cybersecurity, organizată de Direcția Națională de Securitate Cibernetică, Albu Morar fiind singura firmă de avocatură prezentă la eveniment.
Infracționalitatea cibernetică se adaptează rapid contextului socio-economic și digital actual. În ultimii ani, atacurile informatice s-au intensificat, vizând companii mici și mijlocii, mai vulnerabile din punctul de vedere al securității, care nu au acordat o atenție sporită măsurilor de prevenție și securitate cibernetică. Cu toate acestea, și în cazul companiilor mari există breșe de securitate care pot și au fost exploatate de către infractorii cibernetici. În prezent, multe dintre fraudele economice, aproximativ 40%, sunt comise de hackeri, iar o treime reprezintă un efect al lipsei procedurilor și educației în domeniu a celor vizați.
Pandemia a contribuit la dezvoltarea unui context prielnic săvârșirii acestor ilegalități cibernetice, prin mutarea multor activități și operațiuni în online, digitalizarea prea rapidă a unor sectoare și munca remote. În anul 2020, numărul de atacuri cibernetice din țara noastră a crescut cu 469% față de anul precedent, potrivit unui anunț al Centrului național de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-RO).
Cele mai frecvente tipuri de E-Crimes:
Phishing-ul – presupune e-mailuri trimise către sute de destinatari, pretinzând a fi din partea unor companii, organizații, bănci, pentru a obține acces la sistemele, parole etc.
Ransomware-ul – un malware care criptează datele de pe computere, limitând accesul la aceste dispozitive, până când victimele nu plătesc o sumă de bani. Sunt cele mai multe fraude informatice;
Furtul de date – una dintre cele mai întâlnite infracțiuni digitale și care afectează companiile într-un mod foarte dur – pierderi financiare, reputație, imagine;
Cyber-spionajul – spionaj informatic, prin care hackerii accesează datele instituțiilor guvernamentale;
Fraudele prin intermediul e-mailului;
Fraude de tip facturi cu link-uri către diverse website-uri;
Fraude comerciale, prin intermediul unor magazine online.
În viitorul articol, echipa Albu Morar ne va detalia informații de o importanță majoră, informații pe care fiecare cetățean trebuie să le dețină, astfel încât să își poată proteja atât siguranță profesională, cât și pe cea personală.