Adrian Bulboacă, Managing Partner la Bulboacă & Asociații SPARL vorbește despre strategiile de finanțare pentru antreprenorii români: limitări și oportunități

Articol preluat: Business Mark

În cadrul celei de-a doua ediții a CFO Conference Iași, Adrian-Catalin Bulboacă, Managing Partner la Bulboacă & Asociații SPARL, a abordat provocările și oportunitățile de finanțare pentru antreprenorii locali. Discutând preferințele acestora pentru finanțarea bancară și alternativele oferite de fondurile de investiții, Adrian Bulboacă a subliniat importanța costurilor asociate finanțării și limitele impuse de capitalul propriu al băncilor comerciale. El a evidențiat necesitatea diversificării surselor de finanțare și a pregătirii riguroase din punct de vedere documentar, economic și juridic pentru a susține dezvoltarea afacerilor în România.

„Multinaționalele au liniile de finanțare asigurate în afara țării, însă preferința antreprenorilor este să se finanțeze de la bancă, pornind de la premisa că va fi mai redus costul finanțării. Băncile comerciale locale reprezintă sursa tradițională de finanțare. Există, într-adevăr, și fonduri de investiții cu prezență locală, ce sunt active pe piața locală și oferă finanțare. Există și fonduri ce nu au o prezență locală, dar care se uită cu interes spre oportunitățile unde pot plasa bani. În general, antreprenorii sunt axați, în mod firesc, pe costurile asociate finanțării. Costurile par a fi problema centrală, cel mai des enunțată de către antreprenori, pentru că trebuie să le prindă în proiecțiile lor financiare. Aș mai adăuga câteva elemente ce trebuie avute atât de către potențiali finanțatori de bănci, cât și de către antreprenori. Am constatat că băncile comerciale au o limită de finanțare, ce este dată de capitalul propriu și, atunci, sunt condiționate să finanțeze până la un anumit nivel. În experiența mea, valoarea cea mai mare ce poate fi dată de o bancă locală, ca medie, are 30-50 milioane de euro. Antreprenorii, pe de altă parte, s-au dus într-o zonă în care au nevoie de volume mai mari de finanțare ce nu mai pot fi gestionate de o singură cale de finanțare. Limita finanțării este, așadar, un aspect de avut în vedere. Totodată, gradul de pregătire documentar, economic și juridic e foarte important. Antreprenorul se concentrează pe nevoia sa de dezvoltare a afacerii și, subsidiar, asupra metodei de finanțare.”