Activitatea Consiliului Concurentei in 2015

Astazi, 25.01.2016 Consiliul Concurentei isi prezinta raportul anual in cadrul conferintei sustinute la sediul institutiei.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a declarat in cadrul conferintei de presa  “In 2015 au fost declansate 13 investigatii privind posibilele incalcari ale legii concurentei, cu 4 mai multe comparativ cu anul 2015.  Dintre acestea,  46% au ca obiect posibile intelegeri orizontale (carteluri) si 15% posibile abuzuri de pozitie dominanta.”

Investigatiile vizeaza sectorul distributiei de energie electrica, distributia de filme catre cinematografe, piata de asigurari, piata serviciilor de transport in regim de taxi in municipiul Iasi, contoare electrice si servicii de masurare a energiei electrice,  piata serviciilor de mentenanta si a pieselor de schimb pentru echipamentele navelor ce asigura siguranta frontierei la Marea Neagra.

Domnul Bogdan Chiritoiu a completat  “Consiliul Concurentei  a finalizat 21 de investigatii de incalcare a Legii concurentei, fata  de  17 in anul 2014.  14 din 21 de cazuri au avut ca obiect intelegeri verticale si 7 din 21 de cazuri au vizat fapte de tip cartel sau abuzive.  In anul 2015, Consiliul Concurentei a aplicat amenzi de aproximativ  53 de milioane de euro, valoare mai mare cu 12% comparativ cu anul 2014. Totodata in anul 2015 au fost organizate 8 actiuni de inspectie inopinata la 61 de sedii si puncte de lucru”.

Consiliul Concurentei a colaborat cu autoritatile implicate pentru pregatirea solutiilor tehnice, din punct de vedere al ajutorului de stat, referitoare la utilizarea fondurile structurale ce vor fi puse la dispozitia statelor membre UE pentru exercitiul financiar 2014-2020, reprezentantii CC au participat la 25 de consultari.  Totodata, in perioada analizata au fost emise 17 avize privind compatibilitatea masurilor de ajutor de stat cu prevederile comunitare in domniu, care au fost sau sunt in curs de transmitere catre Comisia Europeana.

Consiliul Concurentei a avut calitate procesuala in 198 de dosare, in scadere cu 5% fata anul 2014. Procentul hotararilor irevocabile favorabile, in materie de concurenta, a crescut la 100, in timp ce procentul hotararilor definitive favorabile a scazut la 90%.

„Referitor la mentionerea de catre instantele judecatoresti a nivelului sanctiunilor, procentul amenzilor mentinute irevocabil a crescut cu 15 p.p., atingand nivelul de 82%„, a incheiat Presedintele Consiliului.