Achizitiile publice, litigiile si dreptul concurentei au fost pilonii de crestere pentru VASS Lawyers in al saselea an de activitate

In 2014, principalele motoare de crestere pentru VASS Lawyers au fost domeniile achizitii publice, litigii, arbitraj si dreptul concurentei. Bilantul ultimului an demonstreaza ca ponderea serviciilor juridice aferente achizitiilor publice ramane majoritara, inregistrand o crestere importanta, in pofida adoptarii unor masuri legislative abuzive, precum introducerea garantiei de buna conduita.

„A fost un an complicat si impredictibil, cu multe schimbari in domeniul nostru de referinta – achizitiile publice. Reducerea drastica a investitiilor publice sau introducerea unor sanctiuni pecuniare severe pentru operatorii economici care formuleaza contestatii ar fi putut conduce la un declin al activitatii in acest domeniu. Cu toate acestea, operatorii economici au continuat sa formuleze contestatii si plangeri, dar si sesizari in fata Comisiei Europene, iar diminuarea volumului de munca aferent proiectelor de infrastructura a fost compensata cu o crestere semnificativa in domeniile apararii si securitatii, a echipamentelor medicale sau in domeniul alimentar”, a declarat Iulia Vass (foto articol), Managing Partner VASS Lawyers.

De altfel, formularea unui important numar de sesizari adresate Comisiei Europene cu privire la incalcarea unor dispozitii din dreptul european a condus si la o importanta prima victorie: anularea unei proceduri de achizitie publica avand ca obiect un sistem national IT cu o valoare estimata de peste 30 milioane Euro. In acelasi timp, VASS Lawyers a reprezentat in continuare interesele clientilor sai in fata C.N.S.C. si a instantelor competente, in cadrul unor litigii cu privire la atribuirea unor contracte complexe din domeniul utilitatilor sau a unor contracte de furnizare de cartuse sau de aparatura medicala.

In ceea ce priveste organizarea procedurilor de achizitie publica, echipa de avocati a acordat consultanta pentru atribuirea unor contracte sectoriale cu o valoare estimata de peste de 180 milioane Euro. Mai mult, a continuat sa sprijine diverse companii private pentru atribuirea unor contracte de lucrari, servicii sau furnizare cu finantare europeana, inclusiv a unui contract pentru constructia unei piscine olimpice cu o valoare estimata de 21 de milioane de lei.

Astfel, la inceputul anului 2014, Legal 500 a pozitionat firma de avocatura pe primul loc in domeniul achizitii publice si PPP, precizand ca „reputatia firmei VASS Lawyers in achizitii publice si parteneriate public-private este cu siguranta in crestere; echipa “dinamica si exceptionala”, apreciata pentru “cunostintele vaste si abordarea prietenoasa” devine rapid un competitor important in proiecte de anvergura”.

Proiectele de arbitraj, litigii civile si de contencios administrativ au constituit la randul lor un pilon important de crestere in 2014. VASS Lawyers a reprezentat numeroase companii in litigii privind anularea documentelor constatatoare negative cu privire la indeplinirea obligatiilor contractuale, o piedica in eligibilitatea acestora pentru viitoare contracte de achizitie publica. Nu au lipsit din portofoliul firmei nici litigiile referitoare la executarea contractelor de achizitie publica, inclusiv anularea sau rezilierea acestora, sau la recuperarea creantelor izvorate din acestea. Un succes important a fost obtinut de echipa de avocati si intr-un litigiu privind executarea abuziva a unei garantii bancare de peste 1 milion Euro.

Litigiile cu privire la corectii financiare aplicate in cadrul unor proiecte finantate din fonduri europene au continuat sa ocupe un loc important in activitatea avocatilor VASS Lawyers. Un exemplu in acest sens este asistarea unei importante companii imobiliare in legatura cu un contract de lucrari pentru constructia unui complex de agrement cu o valoare estimata de 52 milioane de lei.

Demne de mentionat sunt si litigiile din domeniul financiar bancar si piata de capital axate pe recuperarea contravalorii unor actiuni tranzactionate in mod fraudulos pe piata de capital sau inlaturarea clauzelor contractuale abuzive din contractele de credit. Arbitrajul nu a lipsit nici in 2014 din portofoliul echipei de avocati, VASS Lawyers reprezentand importante companii in arbitraje din domeniul medical sau al infrastructurii. Nu in ultimul rand, o pondere importanta au avut si litigiile de munca nascute din incetarea relatiilor de munca sau din contractele colective de munca.

A treia axa de dezvoltare in 2014 a fost reprezentata de domeniul concurentei, a carui pondere in serviciile prestate de VASS Lawyers a continuat sa creasca. Astfel, firma de avocatura a asistat mai multe companii pe parcursul unor investigatii declansate de Consiliul Concurentei cu privire la presupusa participare cu oferte trucate in cadrul procedurilor de achizitie publica.

“Inca de la inceput, activitatea mea a fost strans legata de domeniul concurentei si ajutoarelor de stat. In calitate de partener, am sustinut procesul de crestere si consolidare a acestei arii de practica, prin implicarea activa in proiecte complexe din industria alimentara sau din domeniul apararii. De altfel, cresterea generala inregistrata de VASS Lawyers in 2014 reflecta fidel acest lucru, spune Bianca Bello, Partener VASS Lawyers.

Activitatea de consultanta a fost insotita de o intensa activitate publicistica care a vizat domeniile achizitii publice, litigii, arbitraj, contracte sau concurenta, VASS Lawyers publicand in ultimul an numeroase articole de specialitate in forumuri locale si internationale. In premiera, anul 2014 marcheaza publicarea unui ghid complet de achizitii publice si PPP pus la dispozitie in mod gratuit tuturor celor interesati.

VASS Lawyers este una dintre cele mai dinamice firme de pe piata avocaturii din Romania, oferind clientilor sai servicii profesioniste si competitive in domeniile achizitii publice, parteneriate public-private, litigii & arbitraj, societati comerciale, relatii de munca, concurenta, tranzactii imobiliare, contracte comerciale sau imigrare.

VASS Lawyers a castigat de-a lungul timpului aprecierea forumurilor internationale si locale, fiind desemnata ca firma de top in domeniul achizitiilor publice si parteneriatelor public private de catre Legal 500, Corporate Intl Magazine Global Award, ACQ Country Awards, Global Law Experts sau AvocatNet. Mai mult, VASS Lawyers sustine dezvoltarea unor proiecte de succes prin mentinerea unui dialog permanent cu mediul de afaceri. Astfel, prin intermediul blogului dedicat achizitiilor publice, si a celui dedicat parteneriatelor public-private, firma de avocatura pune la dispozitia oricarei persoane interesate noutati relevante privind modificari legislative, cursuri, studii, carti, reviste, opinii, articole de specialitate.