Achizitia Arpechim si salariile mari au dus Oltchim la insolventa

Achizitia activelor de petrochimie ale Arpechim si necorelarea evolutiei salariilor cu veniturile companiei sunt principalele motive pentru care Oltchim este in insolventa, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian, mentionand ca salariul mediu brut este de 4.000 lei pe luna.

Vosganian a prezentat intr-o conferinta de presa concluziile raportul preliminar elaborat de administratorii judiciari si a aratat ca Oltchim are datorii de 800 milioane euro si un necesar de 200 milioane euro pentru retehnologizare, relateaza Mediafax.

“Presiunea totala pe Oltchim este de 1 miliard de euro. Pe langa datoriile de 800 milioane euro este nevoie de cheltuieli de mediu si de retehnologizare de 200 milioane euro”, a spus Vosganian.

El a aratat ca activele de petrochimie ale Arpechim, cumparate de Oltchim, necesita investitii importante.

Alt motiv pentru insolventa combinatului este ca unele firme sunt si furnizori si clienti ai companiei, a spus ministrul, aratand si ca fostul director general al Oltchim Constantin Roibu si membri ai familiei acestuia au fost administratori si actionari ai companiei.

Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat la aceeasi conferinta ca raportul final privind cauzele intrarii companiei in insolventa va fi prezentat la jumatatea lunii martie si va face referiri si la persoanele vinovate de aceasta situatie, persoane fizice, juridice si institutii.