Abuzul în serviciu, fără prag valoric în noul cod penal

Proiectul de lege privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost elaborat, iar noile reglementări nu prevăd niciun plan valoric pentru abuzul în serviciu, informează Hotnews.

Proiectul Ministerului Justiției nu va include un prag valoric de la care să se considere că a fost comis abuzul în serviciu, în contextul în care OUG 13 prevedea un prag de 200.000 de lei pentru comiterea acestei fapte.

Modificările Codului penal și codului de procedură vizează punerea de acord a acestora cu deciziile de admitere și interpretative ale CCR. În condițiile în care decizia CCR nu specifică nimic legat de pragul valoric pentru abuzul în serviciu, s-a considerat că acesta poate lipsi. Prin urmare, proiectul de lege a fost trimis către dezbatere publică fără prag, tocmai pentru că Ministerul, comisiile juridice și camerele parlamentului, au competențe complementare și pot modifica textul legilor în limita competențelor constituționale.

O prioritate a constituit-o proiectul de lege al transpunerii directivei europene privind confiscarea extinsă a averilor dobândite din infracțiuni, pentru că termenul expirase, astfel că s-ar fi putut trece la sancțiuni.