Abris Capital Partners investeste in grupul de companii Pehart. Clifford Chance Badea, PwC si Bondoc si Asociatii, in tranzactie

Fondul de private equity Abris Capital Partners, condus in Romania de Cezar Scarlat (foto), a cumparat un pachet majoritar din grupul de companii Pehart, un business cu o cifra de afaceri de 114 milioane de euro si cu un EBITDA de 14 milioane de euro, condus de omul de afaceri Ioan Tecar, ce activeaza in piata de hartie tissue. Scopul investitiei este acela de a crea principalul producator independent de hartie tissue din Romania si Europa de Sud-Est.

Tranzactia, a carei valoare nu a fost dezvaluita, este conditionata de aprobarea Consiliului Concurentei. Potrivit unor surse din piata, evaluarea companiei pe baza unui multiplu de EBITDA depaseste suma de 100 milioane de euro, ceea ce face din aceasta preluare una dintre cele mai mari tranzactii ale anului realizate in Romania de catre un investitor de private equity.

Potrivit acelorasi surse, Abris Capital a fost asistat, in aceasta tranzactie, de o echipa de consultanti de la PwC, precum si de o echipa de avocati de la Clifford Chance Badea, coordonata de Nadia Badea, Partener, si Ioana Talnaru, Counsel. De partea cealalta, grupul Pehart a beneficiat de asistenta juridica oferita de Bondoc si Asociatii, printr-o echipa coordonata de catre Lucian Bondoc, Managing Partner al firmei de avocatura. Lucian Bondoc a confirmat implicarea in tranzactie, fara a da alte detalii, precizand, totodata, ca firma sa gestioneaza mai multe proiecte M&A importante, aflate in derulare.

Ca parte a tranzactiei, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare („BERD”), in momentul de fata actionar al Pehart Tec SA (una dintre cele patru companii ale grupului), isi va vinde participatia. In 2009, BERD a devenit actionar al Pehart Tec SA investind pentru a sustine strategia de crestere a productiei de hartie tissue si a oferi o alternativa la importuri.

Suntem mai mult decat bucurosi sa atragem investitii straine in Transilvania, si de ce nu la Dej, si sa-i avem ca parteneri pe Abris Capital. Impreuna cu Abris, si ca urmare a sustinerii lor, vom putea sa dezvoltam si sa promovam productia locala, sa ne imbunatatim capacitatile manageriale si sa ne consolidam pozitia pe piata. Am facut aceste investitii cu obiectivul de a duce afacerea de hartie la un nou nivel de dezvoltare. Prin punerea in functiune a celei de-a patra fabrici de hartie tissue si produse igienico-sanitare, vom atinge o capacitate de productie hartie tissue de peste 100 mii tone, realizand astfel ceea ce ne-am propus de la bun inceput, sa devenim un lider in regiune. Pe aceasta cale, doresc sa multumesc si sa imi exprim recunostinta fata de sprijinul acordat de BERD pe parcursul celor 6 ani de parteneriat pentru dezvoltarea si modernizarea Pehart Tec SA; ca urmare a acestei colaborari am reusit sa facem din brandul Pufina unul din cele mai puternice branduri din piata,” a declarat Ioan Tecar, presedinte al grupului Pehart.

Noi consideram ca noua compania are avantaje competitive semnificative si oportunitatea unica de a beneficia de cresterea rapida a sectorului de retail din Romania si din regiune. Investitia noastra in grupul Pehart, unde domnul Tecar continua sa fie un actionar semnificativ, este o etapa importanta in realizarea obiectivului nostru de a ne consolida pozitia ca cel mai important fond de investitii din Romania si din regiune”, afirma Cezar Scarlat, Partener, Abris Capital Partners Romania.

Infiintat de Ioan Tecar, grupul de companii Pehart detine trei fabrici ce produc hartie tissue si produse igienico-sanitare (hartie igienica, prosoape de bucatarie si servetele) sub marcile proprii, Pufina si Alint, dar si sub marcile private ale diversilor retaileri. In urma investitiei Abris si a ajutorului de stat, cea de-a patra fabrica va fi pusa in functiune pana la finele acestui an si va duce capacitatea de hartie tissue sub forma de role jumbo la 100 de mii de tone. Compania exporta majoritatea productiei catre clienti din Europa Centrala si de Sud-Est.

Abris Capital Partners este principalul fond de investitii axat pe dezvoltarea companiilor mijlocii din regiune. Fondul are sub administrare, in prezent, aproape 900 de milioane de euro, planurile de investitii fiind concentrate in Europa Centrala si de Est, cu preponderenta in Polonia si Romania.