A treia zi de proteste la Valcea. UNBR, alaturi de avocati

Avocatii Baroului Valcea au ajuns astazi la cea de-a treia zi de proteste fata de decizia conducerii Judecatoriei Ramnicu Valcea de a-i evacua din spatiul detinut in sediul instantei, arata un anunt al Baroului. Avocatii sunt sustinuti in demersul lor de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR).

Protestele au fost declansate in urma cu 2 zile de catre Consiliul Baroului Valcea, care considera evacuarea spatiului detinut de avocati drept o “masura abuziva” a conducerii Judecatoriei Ramnicu Valcea.

Sub pretextul aplicarii Strategiei de implementare a informatizarii sistemului judiciar si a lipsei spatiilor necesare, masura evacuarii a fost comunicata in Ajunul Craciunului si pusa in aplicare in preziua Anului Nou”, arata un document al Baroului Valcea, semnat de Decanul Monica Livescu.

Potrivit acesteia, prin punerea in aplicare a unei decizii unilaterale, “presedintele Judecatoriei Ramnicu Valcea a preluat abuziv biroul avocatilor, inainte de epuizarea cailor legale pe care le are la dispozitie pentru gasirea altor solutii de spatiu”, motiv pentru care Consiliul Baroului Valcea, reunit in sedinta extraordinara din data de 30.12.2013, a decis declansarea unui protest public incepand cu 7 ianuarie 2014.

Conform Monicai Livescu, vor fi folosite gradual toate formele de protest, acesta culminand cu neasigurarea de catre membrii Baroului a asistentei juridice obligatorii la toate organele judiciare (judecatorii, tribunal, parchete, organe de urmarire penala).

Sperand intr-o rezolvare urgenta a situatiei, protestul va fi aplicat gradual, in sensul ca, doar in prima saptamana de la declansarea protestului, se va asigura cu titlu de exceptie asistenta in cauzele avand ca obiect infractiunile prevazute de art. 174 – 176, 211, 197-198 Cod penal si in cazul infractiunilor flagrante avand ca obiect prelungirile si verificarile masurii de arestare preventiva sau aflate in cercetare la organele de politie, parchete, DNA si DIICOT“, precizeaza Decanul.

Potrivit Monicai Livescu, modul de comunicare si punere in aplicare a masurii Judecatoriei Ramnicu Valcea “depaseste cu mult problema unui spatiu legal detinut de Baroul Valcea” si reprezinta “un atac la adresa profesiei de avocat si, pe cale de consecinta, un atac la buna functionare a justitiei in ansamblul sau”.

In data de 24.12.2013, Judecatoria Rm.Valcea a comunicat Baroului Valcea „preluarea” biroului avocatilor din sediul Judecatoriei si ni s-a pus pus in vedere sa eliberam acest spatiu pana la data de 6.01.2014. In data de 30.12.2013, in urma intrunirii in sedinta extraordinara a Consiliul Baroului Valcea, s-au comunicat Judecatoriei Rm.Valcea motivele de fapt si de drept pentru care nu se poate da curs solicitarii acesteia; mai mult, dand dovada de o atitudine cooperanta, constructiva, Baroul Valcea a indicat Judecatoriei o serie de spatii ca solutii alternative pentru rezolvarea necesarului de spatiu ale acesteia, care puteau fi solicitate de la autoritati. In data de 30.12.2013, la ora 11:30, Judecatoria Rm.Valcea a comunicat Baroului ca, in aceeasi zi, la ora 15:30, se va proceda la preluarea spatiului mentionat indiferent de prezenta sau nu a reprezentantului Baroului, iar bunurile gasite acolo si care nu apartin instantei vor fi depozitate si sigilate”, precizeaza Monica Livescu.

Potrivit acesteia, atitudinea conducerii Judecatoriei Rm.Valcea este “abuziva si lipsita de respect fata de profesia de avocat”, in contextul in care “Baroul Valcea detine in mod legal spatiul respectiv, atat in baza disp. art. 38 si 79 din Legea 51/1995 republicata, cat si in baza protocolului incheiat in anul 2009 cu Tribunalul Valcea”.

Drept urmare, “cei 325 avocati activi ai Baroului Valcea fac apel la toate autoritatile responsabile (Guvern, Ministerul Justitiei, Consiliul judetean, Consiliul local) care au atributii in asigurarea sediilor necesare bunei functionari a instantelor judecatoresti, potrivit art. 125 din legea 304/2004 privind organizarea judecatoreasca, pentru gasirea unor solutii rationale si echilibrate, care sa nu afecteze in niciun mod desfasurarea activitatii avocatilor si rolul lor in realizarea actului de justitie”, subliniaza Monica Livescu.

UNBR, solidara cu avocatii din Valcea

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) si-a exprimat sustinerea fata de protestul initiat de avocatii din Ramnicu Valcea.

Comisia Permanenta a U.N.B.R. sustine Protestul formulat de Consiliul Baroului Valcea in numele avocatilor valceni si solicita factorilor decizionali competenti din sistemul de justitie, atat la nivel local (Judecatoria Ramnicu Valcea, Tribunalul Ramnicu Valcea, Curtea de Apel Pitesti) cat si central (Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii), luarea de indata a masurilor ce se impun in vederea restabilirii normalitatii, in spiritul respectarii legii dar si a profesiei de avocat”, arata un document al institutiei.

Potrivit sursei citate, „Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania „a luat act cu ingrijorare de masura dispusa de Judecatoria Ramnicu Valcea, prin care, sub pretextul insuficientei spatiilor necesare activitatii acestei instante, cu incepere de la data de 30.12.2013 s-a procedat la sigilarea unei parti importante a spatiului detinut vreme de peste 70 de ani in incinta acestei instante de catre avocatii Baroului Valcea in vederea desfasurarii activitatii profesionale precum si, ulterior, la evacuarea avocatilor din acesta”.

Totodata, „Comisia Permanenta a U.N.B.R. isi manifesta profunda preocupare fata de faptul ca masura de mai sus a fost dispusa in absenta unui dialog prealabil institutional, real si constructiv, firesc intre participanti la opera de realizare a justitiei, cu atat mai mult cu cat dreptul avocatilor la utilizarea gratuita a unor spatii corespunzatoare in incinta sediului instantelor de judecata, pentru asigurarea serviciului de asistenta judiciara, este consfintit prin lege (art. 79 al Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat), precum si fata de imprejurarea ca unui asemenea dialog a fost preferata transmiterea in spatiul public a unor pozitii si opinii subiective ale persoanelor care au competente decizionale la nivelul instantei mentionate”.