Musat, NNDKP sau ZRP, firmele "de aur" ale IP-ului romanesc

Firmele de avocatura Musat & Asociatii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), Stoica & Asociatii, Turcu & Turcu, Vilau & Mitel si Zamfirescu Racoti & Partners sunt recunoscute in editia din acest an a WTR 1000 drept cei mai importanti jucatori de pe piata locala in domeniul proprietatii intelectuale (IP), fiind incluse in banda Gold a ghidului international dedicat identificarii celor mai buni furnizori de servicii juridice din acest domeniu. In aceeasi banda sunt mentionate cabinetul de avocatura M. Oproiu si agentia de proprietate intelectuala Rominvent SA.

Clasamentul din 2014 al WTR 1000 a adoptat o noua abordare fata de anii trecuti. Astfel, cei mai importanti jucatori de pe piata in domeniul proprietatii intelectuale nu au mai fost ierahizati in functie de categoriile “agentie de proprietate intelectuala” si “firma de avocatura”, ci au fost introduse 2 categorii noi: “proceduri administrative si strategie” si “apararea drepturilor si litigii”. Cele 3 benzi, Gold, Silver si Bronze, pe care sunt pozitionate firmele recomandate, au fost mentinute. Clasarea pe cele 3 benzi este influentata de cota de piata, proiecte, dar si de feedback-urile competitorilor si ale clientilor.

Iata cum este descrisa, de catre specialistii WTR 1000, practica de proprietate intelectuala a firmelor romanesti de avocatura incluse in banda Gold a clasamentului din 2014.

Musat & Asociatii (categoria “apararea drepturilor si litigii”). Infiintata in anul 1990, este una dintre primele firme de avocatura din Romania. Este considerata, de asemenea, un pioner in proprietatea intelectuala, domeniu in care manifesta o practica solida, fiind recunoscuta pentru competenta de solutionare a litigiilor. “Echipa de proprietate intelectuala a Musat & Asociatii este o alegere inteleapta in cazul conflictelor mari si importante”, avocatii practicii de IP a Musat & Asociatiii obtinand mai multe decizii cu valoare de precedent. Totodata, echipa a fost implicata in mai multe cazuri non-litigioase, unde a reprezentat, cu succes, o serie de clienti importanti; cateva exemple: asistarea Google in legatura cu lansarea Youtube Romania, dar si gestionarea portofoliului de marci al Deutsche Telekom. Coordonatoarea practicii de proprietate intelectuala a Musat & Asociatii este Anca Buta Musat, un avocat pledant talentat si un expert in tranzactii.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (singura prezenta in ambele categorii, “proceduri administrative si strategie” si “apararea drepturilor si litigii”). Este firma de avocatura cea mai activa in domeniul proprietatii intelectuale, cu o arie de practica mereu incarcata cu clienti. “Observam activitatea excelenta a NNDKP in acest domeniu tot timpul”. NNDKP are cea mai mare divizie de IP dintre firmele de avocatura din Romania, gestionand eficient atat portofoliul de clienti, cat si litigiile in care este implicata. Printre proiectele recente care subliniaza profesionalismul echipei de proprietate intelectuala a NNDKP se numara asistarea grupului Bitdefender intr-un proces major de rebranding sau consilierea, in mai multe litigii, a Philip Morris, cel mai mare producator de tigari clasice. Coordonatoarea practicii de proprietate intelectuala a NNDKP este Ana-Maria Baciu, cea care “isi prezinta cazurile impecabil, fara sa omita un detaliu”. Unul dintre noii-veniti in acest domeniu este Delia Belciu, Senior Associate al NNDKP. Cu o cariera in ascensiune, ea se numara, alaturi de Ana-Maria Baciu, printre expertii romani in proprietate intelectuala.

Stoica & Asociatii (categoria “apararea drepturilor si litigii”). „Este una dintre putinele firme de avocatura cu experienta semnificativa in toate formele de solutionare a litigiilor, dar si in domeniul proprietatii intelectuale”. Datorita resurselor si capacitatii de a castiga cazuri interesante si dificile, Stoica & Asociatii isi merita cu siguranta locul la masa castigatorilor. Angajarea fostului judecator Dragos Bogdan a insemnat un un castig semnificativ pentru Stoica & Asociatii, in special in litigiile privind proprietatea intelectuala in care este implicata firma de avocatura. In anul cooptarii lui Dragos Bogdan (2012, n.r.), Stoica & Asociatii a pierdut insa un avocat la fel de talentat, pe Razvan Dinca, cel care si-a infiintat propria firma de avocatura, Razvan Dinca & Asociatii.

Turcu & Turcu (categoria “apararea drepturilor si litigii”). Este “o adevarata afacere in domeniul marcilor si unul dintre boutique-urile de top din tara”. Litigiile si combaterea contrafacerii se numara printre specializarile Turcu & Turcu, cazurile in care este implicata firma de avocatura impingand deseori pana la limita granitele dreptului proprietatii intelectuale din Romania. Totodata, avocatii de la Turcu & Turcu sunt poate singurii care au contribuit la o dezvoltare a practicilor in industria proprietatii intelectuale din Romania. Gabriel Nicolae Turcu, unul dintre fondatorii firmei, este “liderul specialistilor in combaterea contrafacerii”.

Vilau & Mitel (categoria “apararea drepturilor si litigii”). Firma de avocatura continua sa se mentina pe piata din ce in ce mai competitiva a proprietatii intelectuale, datorita implicarii in tranzactii si litigii privind acest domeniu. Cooperarea cu Frisch & Partners pe frontul procedurilor administrative ii asigura pe clienti ca pot beneficia de servicii agregate ale celor 2 firme de avocatura, atat contencioase, cat si non-contencioase. Abordarea comerciala de solutionare a cazurilor in domeniul proprietatii intelectuale o deosebeste pe Vilau & Mitel de celelalte firme de avocatura din Romania, in timp ce sensibilitatea costurilor ii confera credibilitate. Dragos Vilau se foloseste din plin, in arena tranzactiilor, de experinta sa din domeniile corporate si drept bancar, dar si de cea acumulata in instanta, fiind un litigator de top in domeniul marcilor.

Zamfirescu Racoti & Partners (categoria “apararea drepturilor si litigii”). Firma de avocatura are o practica de IP sofisticata, exceland la capitolul litigii, unde palmaresul sau este cu adevarat impresionant. Firma combina know-how-ul procedural al celor mai buni avocati ai sai din domeniul litigiilor comerciale cu expertiza practicienilor in proprietate intelectuala, ceea ce ii confera un avantaj substantial in instanta. Cosmin Vasile, cel care acopera o gama larga de litigii, este una dintre stelele pietei. El este priceput, in egala masura, in instanta, in negocieri sau in arbitrajele alternative de solutionare a litigiilor.

Potrivit analistilor WTR 1000, activitatea in domeniul marcilor in Romania ramane una relativ stabila, in ciuda recesiunii care a afectat vizibil cresterea economica. Concurenta sporita continua sa caracterizeze piata, in contextul in care linia de demarcatie dintre agentiile de proprietate intelectuala si casele de avocatura specializate in acest domeniu devine din ce in ce mai subtire, mai afirma acestia.

WTR 1000 este alcatuit pe baza unei cercetari riguroase, ce are la baza cota de piata si categoriile de proiecte ale firmelor specializate, dar si feedback-urile competitorilor si ale clientilor. Ghidul intocmeste astfel un clasament al caselor de avocatura, agentiilor de proprietate intelectuala si profesionistilor din peste 60 de jurisdictii din lume, printre care si Romania.

Ghidul WTR 1000 este editat anual de World Trademark Review, o cunoscuta publicatie internationala ce contine articole, editoriale si analize din domeniul marcilor din cele mai importante jurisdictii.