Viza lui Djokovic a fost anulată. Australian Lawyers Alliance: decizia guvernului evidențiază politicile arbitrare și neloiale de frontieră ale Australiei

Viza de Australia a liderului mondial al tenisului profesionist masculin, sârbul Novak Djokovic, a fost anulată, vineri, ”din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură”, a anunţat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, informează Agerpres citând DPA.

Novak Djokovic va fi acum deportat, cu câteva zile înaintea debutului turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, la care urma să joace în prima rundă contra conaţionalului Miomir Kecmanovic.

În urma acestei decizii, Djokovic, deţinătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) şi campionul en titre, riscă să îi fie interzisă intrarea în Australia pentru următorii trei ani.

”Guvernul (Scott) Morrison este angajat ferm să protejeze graniţele Australiei, în special în legătură cu situaţia pandemiei de Covid-19”, a mai afirmat ministrul Hawke.

Australian Lawyers Alliance a lansat o declaraţie în care spune că decizia guvernului evidenţiază „politicile arbitrare şi neloiale de frontieră” ale Australiei, notează The Guardian.

Greg Barns, purtătorul de cuvânt al alianţei, a declarat că decizia a demonstrat modul în care deciziile politice privind graniţele şi migraţia se desfăşoară în Australia.

„Discreţia largă acordată ministrului înseamnă că toate considerentele politice conduc la decizii care pot afecta grav viaţa oamenilor. Este uimitor că am permis unei persoane să aibă acest nivel de putere extraordinară. Competenţele acordate ministrului imigraţiei şi oficialilor noştri de frontieră au crescut de-a lungul timpului, fără o creştere corespunzătoare a transparenţei sau a răspunderii. În multe cazuri, nu există drepturi de a contesta decizia ministrului sau orice control semnificativ al acestor decizii. Majoritatea oamenilor nu au resursele pe care le are Novak Djokovic pentru a angaja echipe juridice pentru a îi apăra. Obsesia acestui guvern pentru politicile dure la frontieră, combinată cu abordarea sa arbitrară a anulării vizelor şi a detenţiei, a creat o dezamăgire în această săptămână, dar, mai important, a distrus vieţile a mii de oameni timp de mulţi ani”, a declarat Greg Barns.