Banca Modiala are un nou presedinte

Banca Mondiala l-a numit pe americanul de origine coreeana Jim Yong Kim (foto) in functia de presedinte, mentinandu-se astfel traditia potrivit careia aceasta functie este ocupata doar de cetateni americani.

Pentru prima data in istoria Bancii Mondiale, candidatul Statelor Unite a avut un contracandidat, pe ministrul nigerian al finantelor, Ngozi Okonjo-Iweala. Decizia celor 25 membrii ai consiliului nu a fost unanima. Kim a fost sustinut de aliatii Washington-ului din Europa de Vest, Japonia si Canada si, de asemenea, de catre China si India. Pe de alta parte, candidatul nigerian a fost sustinut de Brazilia si Africa de Sud.

Kim a spus ca se va asigura ca Banca Mondiala va oferi rezultate mult mai puterice pentru a sustine cresterea, va prioritiza livrarea de solutii bazate pe dovezi si va acorda mai multa atentie tarilor aflate in curs de dezvoltare.

Kim, presedintele Universitatii Dartmouth, de profesie medic si antropolog, este oarecum o alegere neortodoxa pentru functia de presedinte al creditorului global.