Cristian Jura, “Sportul intra in casele noastre”

Evenimentul de lansare a cartii “Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv si Codul pentru Arbitraj Sportiv”, sub semnatura Dr. Cristian Jura, a avut loc astazi, 11 februarie, la Muzeul Sportului, incepand cu ora 11.00. Lucrarea “Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv si Codul pentru Arbitraj Sportiv” reprezinta o premiera atat pentru comunitatea academica, cat si pentru publicul larg, avand ca principal obiectiv informarea corecta a societatii asupra domeniului dreptului sportiv.

Lansarea cartii a fost gazduita de Muzeul Sportului, aflat in incinta cladirii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, si a fost desfasurata in colaborare cu Uniunea Juristilor din Romania.

In cadrul evenimentului, au luat cuvantul domnul conf. univ. dr. Ioan Chelaru, presedinte al Uniunii Juristilor din Romania, Dumitru Costin, secretar general al Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori din Romania (AFAN) si Magdalena Filip, Presedintele Comisiei pentru Acordare Licentei Cluburilor.

Dumitru Costin, secretar general al AFAN, preciza: “Lucrarea domnului Cristian Jura vine sa ii lamureasca pe cei care cauta justitia in afara granitelor tarii (sportivi, cluburi si federatii sportive), dar si pe publicul obisnuit. 

Desi aceasta lucrare a fost scrisa intr-un limbaj accesibil intelegerii publicului, explicandu-se cu acribie orice termen din lumea sportului (care ar putea ridica intrebari neavizatilor), ea trage totodata si un semnal de alarma asupra situatiei triste in care se afla lumea performantei sportive din Romania, care este obligata sa recurga la procedurile din afara tarii, pentru a gasi dreptate la diverse probleme aduse inaintea justitiei.

Exista un context special care a determinat scrierea acestei carti. In ultima perioada, s-a vorbit tot mai mult despre cresterea numarului litigiilor provenind din Romania, solutionate intotdeauna de Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, dar si despre absenta unei literaturi de specialitate in domeniul dreptului sportiv.

Dreptul sportiv este aproape necunoscut in Romania”, iar “sportul de performanta din Romania sufera din cauza regulilor strambe pe care le are la baza”, a adaugat Dumitru Costin, secretarul general al Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori din Romania (AFAN).

In acest sens, secretarul general al AFAN propune doua solutii: reformarea sistemului, care este desuet si inca functioneaza dupa legile  sistemului vechi, adica cel din urma cu 40 de ani, si alinierea lui la standardele internationale, care se bazeaza pe o componenta puternica de drept.

Un alt aspect important este faptul ca nu numai legislatia trebuie pusa la punct, ci si contractele pe care sportivii sunt obligati sa le semneze.

Domnul conf. univ. dr. Ioan Chelaru, presedinte al Uniunii Juristilor din Romania, cel care a prefatat cartea lui Cristian Jura, a mentionat, la inceputul discursului sau, ca este profund dezamagit de lipsa de interes din societatea romaneasca, in ceea ce priveste lumea sportului: “Facem mult prea putin pentru sport, sportivi, societate.” In opinia dansului, reinstaurarea echilibrului se poate realiza prin apelul la instanta juridica, capabila sa rezolve hibele acestui sistem sarac in reguli ferme.

“Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv si Codul pentru Arbitraj Sportiv” este o aparitie editoriala binevenita in peisajul romanesc, care nu numai ca arata modul in care se aplica Codul de proceduri pentru Arbitraj Sportiv, ci si de ce se aplica aceste legi in lumea sportului.

Au fost aduse in discutie cazuri destul de nefericite din lumea sportului: retragerea medaliei de aur a Andreei Raducan, la Jocurile Olimpice de la Sidney, “cazul Adrian Mutu”, cand fotbalistul a primit cea mai mare amenda din lume, si cand decizia Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv privind acest caz a fost pusa in aplicare abia dupa sase ani.

In ciuda acestor evenimente care ne fac publicitate negativa internationala, Cristian Jura afirma ca “sportul ne intra mereu in case”, fie intr-o maniera pozitiva (cand Romania aduce acasa medalii si premii), fie in momente mai dificile, cand avem nevoie de raspunsuri din partea justitiei.

Motivandu-si alegerea de a scrie o carte pe acest subiect, autorul vorbeste despre conul de umbra pe care il are Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv, in Romania, si despre dorinta lui personala de a informa publicul despre mecanismele si procedurile sistemului.

O problema de actualitate este si discriminarea din lumea sportului, relevant in acest caz fiind cazul handbalistei Allison Pineau. Scandalul, survenit in urma scandarilor rasiste din timpul meciului Zalau-Baia Mare, trebuie analizat cu minutiozitate, in acest sens Cristian Jura mentionand ca audierile vor avea loc chiar marti, 16 februarie.

Cartea “Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv si Codul pentru Arbitraj Sportiv” a aparut la editura C.H.Beck.

Editura C.H. Beck s-a impus pe piata literaturii juridice in anul 1998 si are ca obiect exclusiv de activitate editarea cartilor si a publicatiilor cu tematica juridica si economica.

diana.petroiu@lhm.ro