79% dintre britanici se opun ridicarii restrictiilor pentru romani

Aproape opt din zece persoane chestionate in cadrul unui sondaj comandat de „Get Britain Out”, un grup britanic antieuropean de lobby, doresc mentinerea restrictiilor impuse Romaniei si Bulgariei, in contextul temerilor legate de impactul unui nou val de imigranti, relateaza Mediafax.

Potrivit „Get Britain Out”, sondajul arata ca britanicii vor sa preia controlul asupra frontierelor tarii lor. „La nivelul tuturor partidelor, regiunilor si grupurilor demografice, publicul cere guvernului sa mentina controlul asupra imigratiei din Romania si Bulgaria”, a declarat Tim Aker, purtator de cuvant al organizatiei.

„Problema este ca regulile privind libera circulatie in UE permit oricui din Uniune sa vina sa traiasca in Marea Britanie”, a subliniat el, adaugand ca imigrantii sunt „eligibili” sa primeasca locuinte si ajutoare sociale fara sa fi contribuit la buget, iar premierul David Cameron nu poate renegocia legislatia care le acorda aceste drepturi.

„Acest sondaj arata ca poporul britanic vrea sa ia inapoi controlul asupra frontierelor, iar singurul mod de a face acest lucru este iesirea din UE”, a subliniat Aker.

Doar sapte la suta dintre cei chestionati sustin anularea restrictiilor, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2014, adauga Express, care nu ofera alte informatii despre sondaj.

In opinia parlamentarului conservator Philip Hollobone, „acest sondaj arata ca britanicii au o opinie clara cu privire la faptul ca imigratia se afla deja la un nivel inacceptabil”. „Un alt val va face situatia si mai dificila”, a subliniat el, indemnand guvernul sa recunoasca amploarea ingrijorarii publice si sa actioneze de urgenta in cadrul regulilor privind libertatea de miscare in UE.

Pana in prezent, Guvernul britanic s-a abtinut sa estimeze cati romani sau bulgari ar putea veni in Marea Britanie incepand din ianuarie 2014, dupa anularea restrictiilor. In vederea limitarii migrarii, o optiune analizata ar fi trimiterea inapoi a imigrantilor care nu au loc de munca, iar alta solicitarea ca imigrantii sa demonstreze ca se pot intretine financiar pe o perioada de sase luni.