Interviu exclusiv! Alexandru Mușătoiu – Fondator al Casei de Avocatură Mușătoiu, Attorneys at Law: „Segmentul imobiliar, cel fiscal și dreptul muncii vor prima în 2024”

Într-un interviu acordat exclusiv echipei Legile Afacerilor, Alexandru Mușătoiu, Fondator al Cabinetului de Avocat Timișoara discută despre parcursul său profesional în domeniul avocaturii.

Sub o retrospectivă, un mix de obiectivitate și subiectivism, avocatul, ce pune preț în primul rând pe integritatea și etica de muncă a unei persoane, discută despre tresăturile ce fac diferența dintre o opinie spusă și una ascultată.

Întrebat despre particularitățile pieței de avocatură din Timișoara, acesta a detaliat, axat pe cererea actuală din orașul de pe malul Begăi.

„Anul 2023 a fost unul plin de litigii, în sectorul imobiliar în special. Cu siguranță acest segment va continua să fie în fruntea subiectelor și în anul 2024, la concurență cu fiscalul și dreptul muncii.

Un alt subiect din ce în ce mai prezent în cazurile avocatului este legat de hărțuirea la locul de muncă și problemele conexe, de exemplu concedierile abuzive etc.

Sunt fel și fel de probleme în dreptul muncii. Eu cred că ar trebui să îi acordăm atenția cuvenită, deoarece la urma urmei este vorba despre oameni.

Alexandru Mușătoiu ne vorbește, de asemenea, despre procesele care ar putea facilita nenumărate procese în spectrul legal: „Digitalizarea ne ușurează deja munca într-o mare măsură, iar pe parcursul implementării acesteia și a perfecționării ei ne va fi din ce în ce mai facilă. Corupția nu ne-ar deranja să dispară.”

O altă mentalitate care ar trebui schimbată, după cum afirmă și avocatul timișorean, este cea a funcționarului public.

Un alt subiect ce stă la baza anumitor controverse este cel legat de termene: „Se dau termene exagerate, oamenii nu știu ce să facă, noi suntem interfața între client și justiție. Termenele extrem de lungi produc reale probleme în piață, în special în domeniul de business.”

Nici capitolul despre insolvență nu a fost trecut cu vederea, Alexandu Mușătoiu afirmând că „mă aștept la o creștere a insolvențelor și că mulți nu își declară starea de insolvabilitate deși insolvența poate funcționa și ca un colac de salvare.”

Urmăriți interviul integral mai jos:

YouTube player