3700 de miliarde de euro, potentiale lichiditati pentru companii

Capitalul de lucru al companiilor a crescut cu aproape 2% la nivel global, arata o analiza recenta PwC care indica faptul ca daca societatile ar gestiona capitalul de lucru mai eficient, acestea ar putea dispune de lichiditati suplimentare de 3700 de miliarde de euro. Acest lucru echivaleaza cu 11% din cifra de afaceri medie a unei companii.

Daca vor fi capabile sa ia masuri de eficientizare a managementului lichiditatilor, companiile ar putea elibera o suma impresionanta de pana la 3700 de miliarde de euro din capitalul lor de lucru. Companiile europene ar putea elibera pana la 997 de miliarde de euro, sau aproximativ 370 de milioane de euro in medie pentru fiecare companie. Pentru statele din America de Nord, suma disponibila s-ar putea ridica la 1248 de miliarde de euro sau 300 de milioane de euro per companie. In Africa, Asia si Australia, companiile ar putea elibera pana la 1511 miliarde de euro, aproximativ 170 de milioane de euro per companie.

In vreme ce strategiile de crestere raman vitale pentru companii, capitalul de lucru si gestionarea lichiditatii au devenit de asemenea prioritati. Conditiile economice dificile pun presiune pe companii sa isi gestioneze lichiditatile cat mai eficient posibil. Unele companii au incercat sa traverseze aceasta perioada dificila bazandu-se pe bunavointa furnizorilor si a creditorilor, in vreme ce altele au profitat de ocazie pentru a lua masuri ferme de reducere a capitalului de lucru. Acele companii care au luat doar masuri pe termen scurt trebuie acum sa caute modalitati de a implementa schimbari de substanta in practicile lor de afaceri care sa le faca mai agile si mai suple pentru a traversa aceasta perioada de incertitudine”, a declarat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC Romania.

Sondajul PwC privind capitalul de lucru, care analizeaza datele de bilant ale 15,763 de companii listate din intreaga lume, a descoperit de asemenea ca in 13 dintre cele 21 de tari analizate s-a inregistrat o reducere a capitalului de lucru. Companiile europene arata o tendinta de imbunatatire a acestui indicator, ceea ce indica existenta unei corelatii intre evolutia PIB si cea a capitalului de lucru.

,,In vreme ce companiile americane si asiatice au inregistrat cresteri ale capitalului lor de lucru, companiile europene au raportat o imbunatatire a acestui indicator. Acest lucru arata corelatia dintre evolutia PIB si capitalul de lucru. Tarile in care s-a inregistrat cea mai mare crestere a PIB au raportat de asemenea si cresteri ale volumului capitalului de lucru. Tinand cont de accesul in continuare dificil la finantare si la incercarea bancilor de a-si proteja activele, cel mai probabil este ca finantarea sa ramana o problema si in perioada viitoare. Ratele relativ scazute de crestere si volatilitatea economica se vor mentine cel putin pana la mijlocul acestui deceniu. In aceste conditii, nivelul capitalului de lucru ar trebui sa ramana un subiect major pe agenda organizatiilor, pentru ca societatile sa poata accesa cea mai ieftina sursa de lichiditate”, a conchis John Webster.

Sondajul a aratat ca cele mai ridicate niveluri de capital de lucru se inregistreaza in sectorul farmaceutic si in industrie, avand in vedere niveluri ridicate ale inventarului, dar si de debitori. In schimb, in retail, in telecom si in sectorul petrolier se inregistreaza cele mai scazute niveluri ale capitalului de lucru.