”2016 – Reset & Restart in materie fiscala”. Dezbatere Schoenherr privind Codul fiscal si Codul de Procedura Fiscala

Specialistii in fiscalitate ai firmei de avocatura Schoenherr & Asociatii si colegii lor avocati au gazduit conferinta ”2016 – Reset & Restart in materie fiscala”, organizata la Bucuresti in data de 21 octombrie 2015 si la care au participat peste 150 de reprezentanti ai mediului de afaceri.

Scopul evenimentului a fost acela de a explora principalele schimbari aduse de noul Cod fiscal si Cod de Procedura Fiscala, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Consultantii si avocatii Schoenherr si-au propus sa analizeze impreuna cu invitatii noile prevederi legislative și să identifice, prin exemple sugestive, consecintele acestora asupra mediului de afaceri.

”Numele evenimentului are la baza faptul ca, odata cu implementarea noilor coduri de la 1 ianuarie 2016, se da un nou start pentru legislatia fiscala si, cel mai probabil, pentru o noua serie de modificari. Dupa mai bine de 10 ani, vechile coduri vor deveni in curand istorie, urmand ca de la anul sa avem o varianta imbunatatita a acestora, mult mai coerenta si mai inchegata. In cadrul evenimentului vom trece prin principalelele schimbari care vor surveni in 2016 pentru principalele tipuri de taxe”, a declarat in deschiderea evenimentului Theodor Artenie, Managing Director Schoenherr Tax Bucuresti.

Agenda, structurata pe trei segmente legate de Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, a inclus prezentari din partea specialistilor Schoenherr Theodor Artenie, Mihaela Popescu-Ichim si Oana Manuceanu, Directori in cadrul Schoenherr Tax, precum si din partea avocatilor Adina Jivan si Iustin Armasu din cadrul Schoenherr & Asociatii.

Un alt obiectiv al evenimentului a fost acela de a identifica acele masuri care se pot implementa in anul 2015 pentru ca incidenta noilor reglementari fiscale sa limiteze o eventuala expunere fiscala pentru contribuabili.

In sala au venit peste 150 de specialisti in fiscalitate, reprezentanti ai unora dintre cele mai mari companii ale economiei locale.

Specialistii Schoenherr Tax Theodor Artenie, Oana Manuceanu si Mihaela Popescu-Ichim au prezentat in primele doua segmente ale evenimentului principalele modificari pe care la aduce noul Cod Fiscal.

Theodor Artenie, Managing Tax Director in cadrul echipei de consultanta fiscala a Schoenherr din Bucuresti, are o experienta de peste 9 ani in servicii profesionale de afaceri, dintre care 8 au fost petrecuti in cadrul practicii de consultanta fiscala a unei firme Big4 din Romania. Principala sa arie de expertiza este consultanta in domeniul Taxei pe Valoare Adaugata, unde a acumulat o vasta experienta atat in ceea ce priveste cadrul de reglementare romanesc cat si cel european. In timpul detasarii sale in biroul din Londra al firmei Big4 in cadrul careia a activat, Theodor a dobandit de asemenea o importanta experienta in coordonarea de proiecte fiscale transfrontaliere complexe. Este consultant fiscal autorizat si este unul dintre putinii experti autorizati pe probleme de parteneriate public-private in Romania. Theodor vorbeste fluent limba engleza.

Mihaelea Popescu Ichim este Director in cadrul echipei de consultanta fiscala a Schoenherr din Bucuresti. Mihaela este consultant fiscal autorizat si are o experienta vasta in consilierea clientilor in probleme de fiscalitate locala si internationala, fiind specializata in arii precum impozitul pe profit, impozitul pe veniturile nerezidentilor si taxe locale. De-a lungul celor 9 ani de experienta in domeniul fiscal, Mihaela a asistat un portofoliu larg de clienti in proiecte de structurare fiscala a tranzactiilor, restructurari (M&A), planificare fiscala internationala, asistenta privind impozitarea instrumentelor financiare, due diligence fiscal, proiecte de preturi de transfer. In egala masura, Mihaela are o experienta vasta in a asista cu succes societati comerciale rezidente si nerezidente in indeplinirea obligatiilor fiscale in Romania precum si in demersurile in fata autoritatilor fiscale romane cu ocazia inspectiilor fiscale sau a obtinerii de clarificari privind interpretarea unor texte legislative.

Oana Manuceanu este Director in cadrul echipei de consultanta fiscala a Schoenherr din Bucuresti. Oana are o experienta de peste 11 ani in domeniul consultantei fiscale in cadrul uneia din companiile Big4 din Romania, iar din 2007 este consultant fiscal autorizat inregistrat la Camera Consultantilor Fiscali din Romania. Oana a coordonat o serie de proiecte complexe de consultanta fiscala, in special legate de planificarea si administrarea detasarilor internationale de personal, acoperind aspecte precum impozitul pe venit, asigurari sociale, cerinte imigrationiste, refacturarea cheltuielilor, implicatii privind sediul permanent, cerinte legate de legislatia muncii, aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, precum si a Regulamentului European si tratatelor bilaterale in domeniul asigurarilor sociale. Expertiza ei acopera, pe langa implicatiile fiscale ce rezulta din detasarile internationale, si tratamentul fiscal al diverselor tipuri de venituri obtinute de persoanele fizice, analiza si optimizarea rezidentei fiscale, analiza fiscala a relatiilor contractuale incheiate cu persoane fizice si revizuirea taxelor salariale.

La randul lor, in al treilea segment al conferintei, avocatii Adina Jivan si Iustin Armasu au discutat cu invitatii noile elemente de noutate ale Codului de Procedura Fiscala, in special in ceea ce priveste controlul fiscal, contestarea actelor administrative fiscale si executarea silita.

Adina Jivan este avocat senior al Schoenherr Romania si este specializata in litigii si arbitraj. Cu o experienta profesionala de peste 10 ani, Adina a reprezentat clienti in fata instantelor de judecata si a instantelor arbitrale in dosare complexe, interne si internationale, in domenii diverse precum dreptul concurentei, achizitii publice, contracte de infrastructura bazate pe conditiile FIDIC, drept administrativ si contencios administrativ, drept comercial, drept societar si insolventa. Adina poate pune concluzii la toate instantele din Romania, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Absolventa a Universitaţii Babes Bolyai Cluj Napoca, Adina vorbeste fluent limba engleza.

Iustin Armasu, avocat colaborator in cadrul Schoenherr Romania, s-a alaturat echipei de Solutionare a Litigiilor incepand cu anul 2015. Experienta sa include acordarea de asistenta si reprezentare juridica unor clienti romani si straini in litigii de insolventa, raspundere contractuala, drept corporatist, piata de capital, drept administrativ si imobiliar. Anterior venirii la Schoenherr, Iustin a lucrat ca avocat senior in cadrul unei active firme locale de litiganti. Este licentiat in drept si membru al baroului Bucuresti incepand cu 2011 si detine o diploma de master in Dreptul Afacerilor de la Universitatea din Bucuresti, obtinuta in 2012. Intre 2012 si 2015, Iustin a avut calitatea de cercetator la Institutul Metropolitan de Cercetare din Budapesta, Ungaria, in cadrul Proiectului “TENLAW” – Legislatia de inchiriere a locuintelor si politica in materia locuintelor intr-o Europa pe mai multe niveluri. Nu in ultimul rand, Iustin este autor sau co-autor al unui numar mare de articole si carti, participand adesea ca vorbitor la conferinte si seminare.

marian.floranescu@lhm.ro