2015 a fost anul tranzactiilor, pe valul sustinut de fuziuni si achizitii din Statele unite

2015 a fost un an remarcabil pentru piata de fuziuni si achizitii, cu un volum total al tranzactiilor anuntate pana in momentul de fatade peste 4.280 miliarde de dolari, potrivit celui mai recent raport Clifford Chance – Tendinte Globale in M&A.

Valoarea globala a tranzactiilor a atins un nivel record, 2015 conturandu-se ca fiind cel mai important an din istoria acestei piete. Acest rezultat istoric are la baza o serie de mega-tranzactii cu valori foarte mari, dar datele indica o scadere in volum in a doua jumatate a anului.

Pana in prezent, tranzactiile din America de Nord au acoperit peste jumatate din activitatea globala de M&A (dupa valoarea tranzactiilor). Pe acest continent, volumul a urcat cu 58% de la an la an, atingand pana in acest moment al anului 2.200 miliarde de dolari. Criza financiara a inhibat pana acum companiile americane in ceea ce priveste realizarea unor tranzactii de mare amploare, insa in acest moment lipsa de actiune este perceputa ca fiind mai riscanta decat decizia de a profita de oportunitatile ce apar. Conditiile financiare favorabile, precum si excesul de lichiditate ce nu poate fi repatriat fara evitarea unor consecinte fiscale nefavorabile, vin sa sustina acest val de mega-fuziuni si achizitii realizate de companiile americane, atat pe teritoriul Statelor Unite, cat si in Europa.

Guy Norman, coordonatorul global al practicii Corporate din cadrul Clifford Chance, spune: „Asistam la concretizarea mai multor tranzactii M&A majore, unele dintre ele fiind analizate de ceva timp. Acum ca majoritatea companiilor au acumulat rezerve de lichiditati, iar conditiile aferente finantarilor de achizitii sunt favorabile, aceste tranzactii ajung la final. Insa elanul se manifesta mai ales in Statele Unite, fluxul tranzactiilor din Europa fiind – cu cateva exceptii notabile – mai scazut. Anticipam ca 2016 sa inregistreze nivele la fel de ridicate ale valorilor M&A pe plan global, precum si o activitate intra-regionala intensa in Asia. Pe de alta parte, escaladarea tensiunilor politice globale, apropierea alegerilor din Statele Unite, precum si cresterea dobanzilor ar putea avea impact asupra pietei, pe parcursul anului viitor.”

Practica internationala de Corporate a Clifford Chance a fost implicata intr-unele dintre cele mai importante tranzactii din 2015, unele dintre ele de importanta strategica, cum ar fi:

  • * Asistenta acordata de catre o echipa multi-jurisdictionala formata din avocati de la Londra, New York si Bruxelles actionarilor ce detin controlul AB InBev, in legatura cu achizitia SABMiller, inclusiv pe aspecte fiscale, de finantare a tranzactiei si drept comercial (noiembrie);
  • * Asistenta acordata General Electric pe aspecte de dreptul concurentei in tranzactia prin care grupul american a preluat activele din domeniul energiei ale grupului francez Alstom (septembrie);
  • * Asistenta acordata Deutsche Telekom in legatura cu preluarea restului de actiuni pe care nu le detinea (un pachet de 49%) la Slovak Telekom, intr-o tranzactie de 900 milioane de Euro (mai);
  • * Asistenta acordata Deutsche Telekom AG care, alaturi de Orange S.A, a ajuns la un acord cu operatorul britanic de telecomunicatii BT Group plc. in legatura cu vanzarea EE, societatea lor mixta din Marea Britanie (februarie).

Nadia Badea, Partener Clifford Chance Badea, sintetizeaza activitatea M&A locala: „Piata din Romania este in continuare dominata de tranzactii de dimensiuni mici sau medii, insa ultimele luni au adus la final cateva tranzactii strategice care au implicat afaceri antreprenoriale si jucatori globali. Acestia din urma sunt fie atrasi de potentialul pietei locale, fie cauta sa isi stabileasca in Romania un capat de pod catre restul Europei.

Si in acest an, echipa noastra a fost implicata intr-o serie de tranzactii locale si trans-nationale care au avut impact atat la nivel local, cat si regional. Un segment foarte dinamic este cel al fondurilor straine de private equity, cu cateva tranzactii importante incheiate in 2015. In continuare, jucatorii de calibru din aceasta industrie sunt absenti din Romania, insa urmaresc cu atentie evolutia mediului de afaceri local, in asteptarea acelor oportunitati ce corespund criteriilor lor investitionale, la nivel de amploare si potential.

2015 a continuat tendinta de consolidare a sectorului financiar-bancar din Romania, in paralel cu reactivarea pietei imobiliare. Apetitul ramane ridicat pentru investitii in sectorul medical si farmaceutic, agricultura, tehnologie, media si telecomunicatii, petrol si gaze, precum si bunuri de consum”.

ecaterina.virgolici@lhm.ro