Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania reactioneaza la afirmatiile Ralucai Pruna. Judecatorii cer dezbatere pe legea avocatilor

Discutiile privind legea avocatilor nu se opresc. Dupa ce a aparut in media o multitudine de pareri legate de asa zisa imunitate a avocatilor, a venit si randul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania sa iasa in fata.

Mai exact, UNJR, condusa de judecatoarea Dana Girbovan, a reactionat prompt la afirmatiile Ministrului Justitiei Raluca Pruna. Acum cateva zile, aceasta declara: „Am sa merg in plen. Voi spune de ce nu cred ca legea astfel cum a fost modificată este o lege bună. Si spun asta ca avocat. N-am sa intru acum in detalii, dar cred ca nu putem face din nicio profesie liberala, fie si din profesia liberala a avocatilor o profesie care se bucura de o imunitate absoluta. Este ceva nemaiintalnit în Uniunea Europeana, cel putin.”

Judecatorii i-au transmis o scrisoare premierului Dacian Ciolos prin care ii cer sa indice public „de indata” articolul din proiectul Legii avocaturii la care Raluca Pruna a facut referire, deoarece din lecturarea proiectului de lege si al punctului de vedere al Guvernului la modificarile propuse legii 51/1995, UNJR nu a putut identifica nicaieri sintagma „super-imunitate” sau „imunitate absoluta”, asa cum a declarat Ministrul Justitiei.

In acest context, UNJR apreciaza ca se impune „o analiza punctuala a propunerii legislative”, prin „indicarea precisa a normelor europene la care ministrul justitiei a facut referire, pentru a putea avea o dezbatere profesionista pe un subiect ce tine de buna administrare a justitiei.”

Uniunea Nationala  a Judecatorilor din Romania ii comunica lui Dacian Ciolos ca se cere o claridicare fata de aceste declaratii, fiindca „afirmatiile ministrului justitiei Raluca Pruna au creat o adevarata isterie in presa, discursul rational fiind inlocuit de strigate de ca se doreste subjugarea justitiei”, UNJR continuand prin mentiunea ca Justitia se realizeaza in instante de catre judecatori, ci nu de avocati.

In continuare, prezentam comunicatul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania din data de 17 mai 2016:

Intr-o scrisoare trimisa premierului Dacian Ciolos pe data de 17 mai 2016, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania i-a solicitat sa indice public „de indata” articolul din proiectul de modificare a legii avocatului la care ministrul justitiei Raluca Pruna face referire.

Solicitarea vine in contextul in care doamna ministru al justitiei Raluca Pruna a declarat la CSM, pe data de 16 mai 2016, ca „nu putem face din niciun fel de profesie liberala, fie si cea a avocatilor, o profesie care se bucura de o imunitate absoluta. Este ceva nemaintalnit in UE.”

Declaratiei domniei sale vine dupa ce, pe data de 5 mai 2016, prezenta la un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, ministrul justitiei Raluca Pruna a spus: „Asistam acum la o ofensiva care aduce aminte de o restauratie. Imi voi folosi vocea pentru a nu pierde ceea ce am castigat”.

„Afirmatiile ministrului justitiei Raluca Pruna au creat o adevarata isterie in presa, discursul rational fiind inlocuit de strigate de ca se doreste subjugarea justitiei, in contextul in care justitia este facuta de catre instante, prin judecatori”, s-a spus in scrisoare.

„In toata aceasta galagie publica, intretinuta de jurnalisti si membri ai societatii civile care nu sunt nici practicieni si nici cunoscatori ai dreptului, a lipsit discursul rational si argumentat pe un articol din lege clar”, au aratat judecatorii.

Pozitia judecatorilor este ca „analiza punctuala a propunerii legislative trebuie facuta cu indicarea precisa a normelor europene la care ministrul justitiei a facut referire, pentru a putea avea o dezbatere profesionista pe un subiect ce tine de buna administrare a justitiei”.

„Analiza unei propuneri legislative trebuie facuta pornind de la principiul ce se doreste a fi ocrotit prin norma propusa, trecand prin modul concret in care acesta este implementat, pentru a se verifica in ce masura solutia aleasa este sau nu excesiva. O astfel de dezbatere permite si identificarea unor eventuale erori, ce pot fi in acest mod corectate”, au spus judecatorii.

La lecturarea proiectului de lege si al punctului de vedere al Guvernului la modificarile propuse legii 51/1995, UNJR nu a putut identifica nicaieri sintagma „super-imunitate” sau „imunitate absoluta”.

Avocatii indeplinesc un rol incontestabil in infatuirea justitiei si in asigurarea efectiva a dreptului constitutional la aparare, au spus judecatorii.

Judecatorii, au solicitat, in consecinta, publicarea de indata a unui punct de vedere al Guvernului „pentru a arata opiniei publice, concret, care articol din propunerea legislativa (PL-x nr. 555/2015) de modificare a legii avocatilor ar produce o „imunitate absoluta” avocatilor, asa cum a declarat ministrul justitiei.”

„Facem un apel la o dezbatere profesionista, argumentata pe subiectele ce privesc infaptuirea justitiei, ferita de exagerari ce risca sa aiba un efect mai degraba manipulatoriu decat unul constructiv. Administrarea justitiei este un proces sobru care se face in numele legii, adica rational si nu emotional. Un act de justitie eficient si corect are nevoie de legi clare si bine gandite care sa il sustina. Modificarile la legea privind statutul avocatului sunt importante si trebuie analizate rational si profesionist, lucru pe care presa nu l-a facut”, a spus judecator Dana Girbovan, presedinte UNJR.