150 de ani de la aparitia primei legi moderne de organizare a profesiei de avocat in Romania

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – UNBR, Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane si Baroul Bucuresti organizeaza, cu prilejul aniversarii a 150 de ani de la aparitia primei legi moderne de organizare a profesiei de avocat in Romania, Legea nr. 1709/1864, masa rotunda: „150 de ani de la crearea Baroului roman modern. Semnificatiile Legii nr. 1709 din 4 decembrie 1864 pentru constituirea corpului de advocati. Traditii, prezent si perspective” – Sambata, 6 decembrie 2014, ora 09.30 – Sala de festivitati a Baroului Bucuresti”.

Referenti:

Domnul prof. univ. dr. Mircea Dutu, Directorul Institutului de Cercetari Juridic “Acad. Andrei Radulescu” din cadrul Academiei Romane, cu tema:

  • Legea pentru constituirea corpului de avocati din Romania 6 decembrie 1864: moment fondator al organizarii moderne a profesiei de avocat.

Domnul av. Ion Ilie-Iordachescu, Decanul Baroului Bucuresti, cu tema:

  • Evocari istorice privind afirmarea avocaturii bucurestene dupa aplicarea Legii nr. 1709 din 4 decembrie 1864, pentru constituirea corpului de avocati.

Domnul av. dr. Traian Briciu, Directorul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, cu tema:

  • Infiintarea, prin lege, a barourilor si a baroului national – traditie si actualitate privind continuitatea organizarii Corpului profesional al avocatilor in Romania moderna.

Domnul av. dr. Gheorghe Florea, Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, cu tema:

  • Aspecte privind controlul constitutionalitatii Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, de la intrarea sa in vigoare si pana in prezent. Dificultati in interpretarea si aplicarea unitara a legii.

 Cu ocazia acestui eveniment, domnul prof. univ. dr. Mircea Dutu, Directorul Institutului de Cercetari Juridice “Acad. Andrei Radulescu” din cadrul Academiei Romane, a tinut un discurs cu tema: Legea pentru constituirea corpului de avocati din Romania, 6 decembrie 1864: moment fondator al organizarii moderne a profesiei de avocat.

In privinta lui Istrate Micescu, pentru ca suntem intr-un moment de evocari, scriind acea mica monografie despre viata lui, am facut-o fara sa am acces la documentele de la Arhiva Nationala. Am avut, in ultimii ani, acces, am facut fotocopii, si despre istoria Baroului Bucuresti, a noastra, a avocatilor, sunt acolo pagini cutremuratoare. Si ma refer mai ales la perioada de dupa decembrie 1944, cand are loc epurarea Corpului de avocati si primul pe lista – pe care presa, ca si acum, il anuntase cu trei zile inainte de a se lua hotararea, deci se stia cine va fi – a fost Decanul de onoare al Baroului, Istrate Micescu. Cum s-au comportat confratii nostri atunci, fata de fostul lor decan, n-as vrea sa evoc… I-au spart pana si fisetul in care avea uniforma, roba de avocat, si lucrurile personale, de viitorul decan pus in functie aproape manu militari. Istrate Micescu – nu stiu daca din naivitate sau din credinta nestramutata in lege – a facut toate demersurile legale, a exercitat caile de atac administrative, a mers si la Instanta Suprema, a invocat o exceptie de neconstitutionalitate, parca era „orb”, nu vedea ce timpuri traieste… Dar, poate prin exemplul lui de a recurge la lege si a crede ca totusi se mai poate face ceva prin asta, ne da si astazi un exemplu!”, a spus prof. univ. dr. Mircea Dutu.